Noordelijk Archeologisch Depot is klaar voor de toekomst

NUIS – Met een nieuw klimaatsysteem, een verdubbelde opslagcapaciteit en gereinigde archeologische vondsten is het Noordelijk Archeologisch Depot (NAD) in Nuis klaar voor de toekomst. Voor de gedeputeerden van de drie noordelijke provincies – Henk Staghouwer (Groningen), Cees Bijl (Drenthe) en Johannes Kramer (Fryslân) was vrijdag 25 januari het moment om het vernieuwde depot te bezoeken en daar de samenwerkingsovereenkomst voor de komende 10 jaar te ondertekenen.

Rondleiding
Tijdens de rondleiding door de vernieuwde loods van het depot reageerden de drie gedeputeerden enthousiast: “Op het erfgoed van de noordelijke provincies zijn we erg zuinig. Alles wat we in dit vernieuwde depot bewaren is in goede handen. Daar zijn we erg trots op. Voor iedereen die geïnteresseerd is zouden we willen zeggen, kom vooral eens kijken!”

Schimmel aangepakt
Het depot bestaat uit drie loodsen. In een van deze loodsen was een aantal jaren geleden door een verouderd klimaatsysteem schimmel ontstaan op een deel van de collectie. Daarom is daar het klimaatsysteem vernieuwd en een schoonmaakactie uitgevoerd. Alle archeologische vondsten in de loods zijn schoongemaakt en voor zover nodig opnieuw verpakt. Door ook meteen het opslagsysteem in de loods te veranderen is de opslagcapaciteit van de loods verdubbeld. Hierdoor is er voor vele jaren opslagruimte beschikbaar.

Uitgebreide collectie
Het NAD is vanaf 1997 het gezamenlijke archeologisch depot van de drie noordelijke provincies. Hier worden alle bodemvondsten bewaard die worden gevonden bij archeologische opgravingen in Noord-Nederland. De collectie van het depot bestaat inmiddels uit miljoenen objecten; van vuurstenen werktuigen van Neanderthalers tot 19e eeuwse douaneloodjes. Ook de bijbehorende documentatie, zoals veldtekeningen en rapporten, wordt hier bewaard.

Toegankelijk
Omdat steeds meer mensen de weg naar het depot weten te vinden, hebben de provincies in 2014 een publieksruimte in het depot gebouwd om groepen te kunnen ontvangen. In de wanden van deze ruimte zitten vitrines waarin vondsten tentoongesteld worden. Alle vondsten zijn nu weer volledig toegankelijk voor musea, onderzoekers en andere geïnteresseerden. De bezoekersruimte van het NAD is elke woensdagmiddag geopend tussen 13.00 en 16.00 uur. Om 14.00 uur wordt een rondleiding verzorgd door één van de medewerkers van het depot.

   
Back to top button