Geslaagde duurzaamheidsavond van D66 en Sterk Westerkwartier!

ZUIDHORN/REGIO – Veel Westerkwartierders willen aan de slag met de verduurzaming. Voor de planeet, en voor de eigen portemonnee. Donderdagavond 3 oktober was er een geslaagde praktische avond over de –on-mogelijkheden voor de Westerkwartierders rond zonnepanelen, isolatie, warmtepompen en andere praktische ingrepen in en om het huis.

Gemeente Westerkwartier
Na inspirerende woorden van avondvoorzitter Jakob Zwinderman van Innovatiehub verzorgde Hielke Westra, wethouder Duurzaamheid gemeente Westerkwartier, een boeiende inleiding, waar hij onder andere de mogelijkheden van onafhankelijk advies benadrukte en de mogelijkheden van SLIM Westerkwartier, oftewel slim wonen met energie: geholpen worden om je woning eenvoudig, snel en betaalbaar energiezuinig te maken. Verder wees hij op mogelijke subsidies en leningen.

Wold en Waard: “Schaf verhuurdersheffing af”
Wold & Waard zet de komende jaren vol in op de verduurzaming van haar woningen. Door bestaande woningen goed te isoleren en te voorzien van een warmtepomp naast de bestaande cv-ketel zorgt ze voor een forse daling van het gasverbruik. Door daarbij de huurverhoging te beperken tot de helft van de verwachte energiebesparing, zullen de woonlasten voor de huurders in de meeste gevallen dalen.

Door de renovatie van zo’n 800 woningen in de komende zeven jaar en nieuwbouw van 200 Nul-Op-de-Meterwoningen, is in 2026 de CO2 uitstoot van haar woningbezit met ongeveer 3 miljoen kg per jaar gedaald. Jan Leistra (manager Vastgoed bij Wold & Waard) riep de aanwezigen op hun oproep de verhuurderheffing af te schaffen te ondersteunen. “Zonder die verhuurderheffing kunnen we meer woningen renoveren in dezelfde periode, dus meer huurders laten profiteren van lagere woonlasten en ook nog eens de vermindering van de CO2 uitstoot versnellen”.

Workshops
Na de pauze volgden 3 inspirerende workshops:

  1. Isolatiemogelijkheden Woonweter: Woonweter helpt de Westerkwartierders met verschillende praktische toepassingen, die niet alleen woongenot opleveren, maar ook de energiekosten verminderen en de veiligheid van de woningen vergroten. Enthousiast toonde Marten Wiersma vele soorten van isolatie!
  2. Zonnepanelen: Gert van Werven, de duurzaamheidsgoeroe, die zelf in een duurzaam Tiny House on Weels gaat wonen, gaf duidelijk de meerwaarde van zonnepanelen aan. Efficiënt gebruik, kosten en opbrengsten van zonnepanelen volgen de revue in hoog tempo.
  3. Warmtepompen Woonweter: Wederom Woonweter, die in de persoon van Roelof Robbertsen in sneltreinvaart de –on-mogelijkheden van de warmtepomp schetste. Niet alleen mogelijke aanschaf maar ook goede monitoring en goed gebruik van de warmtepomp kwamen ruim aan de orde bij de geïnteresseerde aanwezigen

Kennisrotonde een blijvertje
D66 Westerkwartier, Sterk Westerkwartier en de aanwezige CDA-ers vonden het een geslaagde avond. Zeer waarschijnlijk krijgt de Kennisrotonde een vervolg begin volgend jaar. Mogelijke onderwerp wordt voor de Westerkwartiers nog een verassing!

   
Back to top button