Meer kansen voor kleinere culturele initiatieven in de regio

REGIO/LEEK – Op 13 november jl. debatteerden de Provinciale Staten van Groningen over de nieuwe Cultuurnota. Hierin wordt richting gegeven aan het provinciale cultuurbeleid voor de komende acht jaar.

Het CDA ziet het provinciale cultuuraanbod graag uitgebreid worden met kleinere initiatieven, voornamelijk in het ommeland.

“Cultuur verbindt de samenleving, verrijkt ons als individu en doet een appèl op onze waarden en vrijheden. Alle Groningers moeten de kans krijgen om hiermee in contact te komen” aldus het Leekster Statenlid Ria Horenga.

Voor het organiseren van culturele projecten kan een beroep worden gedaan op het Incidenteel Cultuurbudget van de Provincie. Op dit moment kunnen alleen projecten vanaf 30.000 euro hiervoor in aanmerking komen. De Statenfractie van het CDA wil dat ook kleinere initiatieven aanspraak kunnen maken op deze subsidie en vindt dat het drempelbedrag verlaagd moet worden en de aanvraagprocedure eenvoudiger kan.

“De bijdrage die een project levert, wordt niet bepaald door de hoogte van de kosten maar door de waarde die het toevoegt aan de samenleving” aldus Horenga.

Om dit ook daadwerkelijk te realiseren heeft het CDA het initiatief genomen voor de motie, ´Wie het kleine niet eert…´. Stefanie Bennett van Groen Links diende als extra punt in om de bekendheid van het spreekuur te vergroten. In totaal meldden acht partijen zich om de motie mede in te dienen. Alle partijen van de Groninger Staten, met uitzondering van Forum van Democratie, stemden voor de motie.

De uitwerking moet een plek krijgen in het uitvoeringsprogramma die medio juli 2020 wordt verwacht. Het nieuwe beleid gaat vanaf 1 januari 2021 van kracht.

   
Back to top button