Knappe zege VEV’67 in Buitenpost

LEEK – Zaterdag 11 oktober stond er voor de mannen van VEV’67 de wedstrijd tegen Buitenpost op het programma.

De eerste wedstrijden van het weekend werden echter al op vrijdag gespeeld. Het VEV’67 35+ 1, gekscherend door de spelers vrijdag 1 genoemd, mocht in Grootegast aantreden tegen Grootegast en Grijpskerk. Na twee zeges staat het andere 1ste op een keurige eerste plaats en lonkt er een najaarskampioenschap. Terug naar de zaterdag waar het er natuurlijk echt om gaat. In het seizoen 1994-1995 stond dit affiche, destijds in de derde klasse A, ook al op het programma. Twee decennia geleden was de uitslag 3-1 in het voordeel van Buitenpost. Het doelpunt van VEV’67 werd twintig jaar geleden gemaakt door Martin de Vries. Dat een uitslag van twintig jaar geleden niets zegt over de huidige krachtsverhoudingen staat als een paal boven water. Na een kort busreisje was de aankomst op het sportpark van Buitenpost dat gekenmerkt wordt door de vele foto’s van prominente topclubs die hier in het verleden op een warm onthaal mochten rekenen. De spelers van VEV’67 hadden hier geen boodschap aan en wilden maar een ding en dat is de drie punten meenemen naar Leek. Bij een lekker voetbalweertje, waarbij een buitje nog wel verwacht kon worden, moesten de volgende spelers hun intentie met betrekking tot de drie punten waar zien te maken.

Bert Jan Vos ( GK ), Jan Herman Teeninga ( C ), Wessel van der Galien, Ton Baan, Joachim Wiegman, Marco Soeten, Jeffrey Visser, Jacob Tjoelker, Enrico Wardenier, Alexander Goos, Gerhard van den Berg, Robin Elderman, Lars Jellinek, Pepijn van de Mark.

De wedstrijd:
Nadat de toss was gewonnen door de captain van VEV’67 kon de wedstrijd beginnen na eerst een goaltje van de pupil van de week van Buitenpost. Na 6 minuten konden alle tactische bespiegelingen de prullenbak in na de 1-0 voor Buitenpost. Op de linkerflank van Buitenpost werd de achterlijn gehaald en de bal hard teruggetrokken. Bert Jan Vos wist de bal te toucheren maar kon niet voorkomen dat de in het centrum vrijstaande man toch de bal kreeg die simpel de 1-0 kan laten aantekenen. Een enorme domper voor VEV’67 die na deze tegenslag beter in de wedstrijd kwam en via Marco Soeten zijn eerste kansje kreeg. Op aangeven van Enrico Wardenier kreeg de middenvelder een schietkans maar was de inzet niet meer dan een rollertje die door de goalie eenvoudig opgepakt kon worden. De spelopvatting van Buitenpost was simpel en helder. Vanuit de verdediging werd snel de lange bal gehanteerd om daarmee vooral Dorian Berisha aan het werk te zetten. Verdedigend stond het echter goed en op het gladde veld schoot de bal ook vaak door waardoor Bert Jan de bal op kon pakken. Na een dik kwartier werd Jeffrey Visser diep gestuurd die de tegenstander zijn hielen liet zien en de bal voor wilde geven. De achtervolgende verdediger zette een sliding in maar was te laat waardoor Jeffrey tegen de grasmat ging. Er was enig tumult over de positie en de vraag of het al dan niet binnen de zestien was. De leidsman kende een vrije bal toe die door Enrico werd genomen. Met zijn linker roste de linkspoot de bal richting doel maar verdween de bal in het zijnetje. Dat Buitenpost een overtredinkje meer of minder niet schuwde ondervond Gerhard van den Berg, die na een vlot lopende aanval tegen het gras gewerkt werd, na de veel te late sliding van de centrale verdediger van Buitenpost.

VEV’67 was voetballend beter maar wist geen echte uitgespeelde kansen te creëren en moest beducht zijn bij de tegenstoten van Buitenpost. De thuisploeg was dreigend met schoten uit de tweede lijn die de defensie van VEV’67 niet kon verontrusten. Nadat de eerste regendruppeltjes naar beneden vielen, was het de scheidsrechter die de warmte wilde opzoeken en floot voor het einde van de eerste helft. In de rust werden de mannen aangemoedigd. Deze middag was er in de tweede helft nog van alles mogelijk was de algemene opinie. De eerste kans in de tweede helft was er voor Jeffrey die zichzelf met een kapbeweging een schietkans verwierf. De inzet in de korte hoek kon echter eenvoudig gekeerd worden door de doelman van Buitenpost. Na deze kans was Buitenpost tweemaal gevaarlijk en had het zomaar 2-0 kunnen staan. Bij de eerste kans werd de speler, die er bijna doorheen was, misschien wel licht vastgehouden maar zag hij kans te schieten. De inzet ging naast waarbij de spits een in het midden vrijstaande speler over het hoofd zag. De bal bij de tweede kans voor Buitenpost in de tweede helft ging via de voet van Berisha rakelings over. Nadat Enrico nog een kansje had laten liggen, hij probeerde de bal aan te nemen waar een schot ineens beter was geweest, werd hij gewisseld voor stormram Robin Elderman. De in het veld gekomen Robin had nog een half uur de tijd om zich helemaal leeg te spelen en dat was te zien want hij knokte voor elke bal. Zijn vechtlust was een impuls voor VEV’67 dat Buitenpost in de wurggreep leek te hebben maar bedachtzaam moest blijven op de lange bal. Bij een aantal ballen was Bert Jan attent en liet zien goed en ver uit zijn goal te kunnen keepen.

Rond de 65ste minuut kreeg VEV’67 loon naar werken. Op de linkerflank was het Alexander Goos die een perfecte voorzet in huis had en de bal op het hoofd van Robin gooide. De afgemeten voorzet, net over het hoofd van een verdediger heen, werd op waarde geschat door de invaller en gepromoveerd tot doelpunt achter de jonge goalie van Buitenpost, die geen verweer had op de kopbal bij de tweede paal. Na de 1-1 wilde VEV’67 meer en moest Buitenpost achteruit. Na dik zeventig minuten voetbal kwam Goos rond het strafschopgebied in balbezit en besloot de behendige voetballer de bal eens op doel te schieten. De vlak voor hem staande verdediger kreeg de bal ongelukkig op zijn hand maar voor de arbiter voldoende om te fluiten voor een handsbal en de daarbij behorende gele kaart. De gele kaart was echter de tweede voor de centrale verdediger die daardoor met rood kon vertrekken. De dadendrang bij Buitenpost was met tien man helemaal weg die met ziel en zaligheid de 1-1 wilden vasthouden. Met het verstrijken van de tijd leek Buitenpost dit klusje te klaren maar in de 86ste minuut was er een steekbal op Goos die de bal voorbij de keeper tikte. De over het gras glijdende keeper nam door deze actie de voeten van Goos mee die daardoor een buiteling maakte en op de grond belandde. De scheidsrechter wees onverbiddelijk naar de stip en kende VEV’67 een pingel toe. Het verweer van Buitenpost was dat de keeper de bal speelde maar wanneer je als keeper glijdend naar de bal gaat en de benen van de tegenstander meeneemt zal iedere arbiter een strafschop geven, ook wanneer je eventueel de bal speelt.

Na enig oponthoud was het Jeffrey die de toegekende strafschop voor zich opeiste. De aanloop was goed maar de inzet allerbelabberdst. De bal vloog hoog over en naast de goal van Buitenpost. Opluchting en gejoel in het kamp van Buitenpost over de gemiste strafschop. Met nog 2 minuten officiële speeltijd en een gemiste penalty was de gedachtegang dat de 1-1 haalbaar moest zijn. VEV’67 zette nog een keer aan en mocht vlak na de gemiste strafschop vanaf links een vrije bal nemen. Alex Goos nam dit karweitje op zich en legde de bal bij de tweede paal neer. De schlemiel van zoeven was nu ineens de gevierde man want met een rake kopbal liet hij, vanuit een schier onmogelijke hoek, de 2-1 aantekenen. De assistent scheidsrechter stond met zijn vlag te zwaaien wegens vermeend buitenspel. De scheids gaf hier geen gehoor aan en terecht, want de man stond bij de vrije bal op een lijn met de laatste linie van Buitenpost en kon dus de buitenspelregel prima zelf beoordelen. Na de toegekende goal was Buitenpost ietwat gefrustreerd wat resulteerde in een overtreding op Jan Herman Teeninga die geen theater maakte en snel weer opstond. De gegeven gele kaart was meer dan terecht en meteen de laatste actie van de wedstrijd want de scheidsrechter floot na 90 minuten voor het einde van de wedstrijd.

De nabeschouwing:
Na het laatste fluitsignaal was de sfeer op het veld grimmig omdat Buitenpost zich benadeeld voelde en was er een opstootje op het veld dat in de kiem gesmoord werd door de verantwoordelijke mensen van Buitenpost. Nadat de scheidsrechter het veld had verlaten kon er in de kleedkamer van VEV’67 feest gevierd worden. De drie punten waren meer dan verdiend en ook broodnodig gezien de stand op de ranglijst. Er kon gelachen worden over de gemiste strafschop van Jeffrey Visser. Na het douchen werd er nagepraat in de kantine en had de strafschopnemer een quote in huis: “ de bal ging in de kruising…van het vangnet”. Nadat de overige uitslagen binnen kwamen bleken de drie punten van cruciaal belang want er waren verrassende uitslagen bij. Bij verlies had VEV’67 onderaan gestaan met Viboa. Nu bezet VEV’67 de 11de stek. De verschillen zijn klein in de competitie want Olde Veste staat op plek vier maar heeft slechts drie punten meer dan VEV’67. Volgende week is er geen programma waardoor de volgende wedstrijd gepland staat op 25 oktober. De tegenstander is dan SV Bedum. Wie niet zo lang kan wachten, 24 oktober speelt vrijdag 1 zijn wedstrijdjes thuis op Oostindie.