Tips om energie te besparen in huis

INGEZONDEN ARTIKEL – Steeds meer mensen zijn tegenwoordig op zoek naar manieren om energie te besparen in huis. Het gaat hier of om economische redenen of om ecologische redenen.

In sommige gevallen is het een combinatie van beiden. Er wordt dan ook over het algemeen een hoop energie onnodig verspild. Denk hierbij aan de keren dat men onnodig een lamp aan heeft in een ruimte waar niemand is of de verwarming die aanstaat terwijl er niemand thuis is.

Het probleem is in de meeste gevallen gemakzucht. Wanneer je er gewoonweg niet bij stilstaat, dan gebeurt het vanzelf. Gelukkig zijn er dan ook een hoop manieren waarop je energie kunt besparen in huis. Met de koude wintermaanden voor de deur is het goed om eens te kijken naar manieren om energie te besparen.

Hoe je actief energie kunt besparen
Energie besparen is iets wat je actief doet. Dit wil zeggen dat je jezelf bepaalde acties actief moet aanleren, waardoor deze op termijn gewoontes worden. Tegen die tijd hoef je er dan niet meer bij stil te staan en gebeurt het automatisch. Enkele gewoontes die je jezelf kunt aanleren om permanent energie te besparen in huis zijn:

  • Klussen of verbouwen: Dit klinkt overdreven en niet iedereen zal er zin in hebben. Er zijn echter verschillende klussen die je in huis kan doen die heel veel energie besparen op jaarbasis.
  • De verwarming een graad lager zetten: Dit is een van de meest genomen maatregelen om energie te besparen. De verwarming permanent een graad lager zetten heeft op de lange termijn een significant effect. Binnen een mum van tijd ben je aan dit graadje verschil gewend.
  • Minder lang douchen: Veel mensen douchen uit gewoonte een stuk langer dan nodig is. Door je gemiddelde douchetijd met bijvoorbeeld 33.3% in te korten, kun je al een aardig verschil maken.
  • Lichten uitzetten: Onnodig brandende lichten zijn nog altijd een bron van onnodig gebruikte energie. Maak er een gewoonte van om lichten uit te zetten op het moment dat je een bepaalde ruimte voor langere tijd verlaat. Ook dit scheelt op de lange termijn enorm.
  • Eco-stand vaatwasser: Menig huishouden is vandaag de dag in het bezit van een vaatwasser. De eco-stand maakt gebruik van minder warm water en is zo een directe mogelijkheid tot besparing. Aangezien een vaatwasser soms wel dagelijks wordt gebruikt, is deze aanpassing wel degelijk zichtbaar in het totale energieverbruik.

   
Back to top button