LANDELIJK – De Lifeliner 5, de speciaal voor coronavervoer ingerichte traumahelikopter, heeft 66 coronapatiënten door heel Nederland en Duitsland vervoerd en twee ernstig zieke mensen die geen covid-19 hadden.

De heli werd beschikbaar gesteld door ANWB Medical Air Assistance toen de intensivecareafdelingen in ziekenhuizen in het zuiden van het land overvol raakten. Het Radboudumc in Nijmegen richtte de helikopter in en zorgde voor een mobiel medisch team.

Vanaf afgelopen vrijdag is de helikopter weer beschikbaar voor het reguliere vervoer van patiënten vanaf de Waddeneilanden naar het vasteland. Vanwege het dalende aantal coronapatiënten die intensieve zorg nodig hebben, is vervoer via de lucht over grotere afstanden niet meer nodig.

Foto’s van het afleveren van een coronapatiënt bij het Martiniziekenhuis in Groningen afgelopen april.