LEEK/TOLBERT – Vrienden Klaas Struiksma(51) en Girbe Hollemans(49) van de in 2018 overleden Henk Zwier hebben deze week ter nagedachtenis aan de Leekster flierefluiter een lied, genaamd ‘Fliere Fluiter’ uitgebracht. De muziekvideo vind je verderop in dit artikel.

Na het overlijden van de destijds 53-jarige Henk, ook wel Henkie of Henkie Bier, Kapitein Eenoog, begonnen de twee met het uitwerken van de ideeën om speciaal voor Henk een lied te maken die zijn leven samenvat. De afstand tussen Girbe en Klaas maakte het een tijdrovende klus. Girbe is inmiddels geëmigreerd naar Amerika en woont in Arizona en Klaas woont in Leek. Dagelijks hadden ze allebei ongeveer een half uur gezamenlijk de tijd en konden ze via de Facebook chat hun clips, ideeën, teksten en geluiden laten horen. Zo ontwikkelde het nummer zich stap voor stap.

Broer en vriend Jeroen
Plots overleed tot grote schrik ook de broer én vriend van Henk, Jeroen. Hierdoor hebben de opnames ongeveer 3 weken stilgelegen. “We hebben goed met elkaar gepraat en samen besloten dat we het nummer af moesten maken en we dit nummer gemaakt hebben voor Henk maar opdragen aan Jeroen”, aldus Klaas.

Henkie Bier
Henkie was echt een begrip in Leek, iedereen kon altijd bij hem terecht, alles kon en mocht en hij had dan ook contact met zo’n 150 tot 200 jeugdigen. ‘Een held van vele jeugd’. De drank nam de overhand waardoor hij op een gegeven moment geen woonruimte meer had. Hij kreeg een zwerversuitkering doordat hij zich drie keer per week meldde bij het Slaaphuis in Groningen, de rest van de dagen verbleef hij bij vrienden.

Longkanker
Henk zijn gezondheid ging achteruit en hij voelde zich steeds slechter. Even later werd longkanker bij hem geconstateerd. Zijn laatste dagen verbleef hij in het hospice Vredewold waar de nabestaanden afscheid van hem hebben genomen. De gemeente bood aan de uitvaart te betalen die plaats vond bij het crematorium van Groningen. Hij werd hier naartoe vervoerd in een grote Amerikaanse auto.

Onder de muziekvideo lees je het levensverhaal van Henkie die geschreven is door Klaas Struiksma.

Door: Klaas Struiksma, jeugdvriend van Henkie Zwier:
Persoonlijk, kende ik Henkie al vanaf m’n vroege jeugd,..

Henkie woonde eerst in Oostwold, waar de bewoners.. zacht gezegd.. zeker niet enthousiast over onze jeugdheld waren!!!! Immers, toen hij er er woonde waren er over het algemeen, meer knetterende brommers binnen de dorpsgrenzen, dan inwoners..!

Na ruim een jaar werd door de gemeente besloten, dat “firma” Zwier, beter af was aan een huisje aan de Dr Mansholtweg, in Tolbert zou zijn,…dus verhuizing werd ingezet!

Vanwege de beloftes, naar o.a. gemeente, en zijn ouders,..was de beginperiode nog enigzins rustig,..echter keek er niet raar van op als zus Corrie bij het aanrecht stond te koken, (ze woonde bij Henkie in), hij ernaast stond te sleutelen, aan een motorblok van een Zundapp, of Kreidler!!

Gaandeweg vergaarde er zich steeds meer jeugd op de Mansholtweg,  immers,..alles kon en mocht bij Henkie. Onder genot van menig biertje, en pret-sigaretje,…werden nodige Puchs voorzien van snelle cilinders, en nieuwe verf!!,..dat laatste gebeurde vaak boven op 1 van de slaapkamers,..stond toch leeg,..en de verf droogde zo lekker snel!!!

Elke dag was het er feest,…elke dag had wel iemand een tientje om een grote zak patat te scoren als avondeten voor de steeds groter wordende groep jongelui!!!

Uit ervaring weet ik dat de meeste aanwezige  jongelingen, vaak jeugd was, met een “rugzakje”, welke thuis niet lekker in hun vel zaten of andere problemen hadden,..en via vaak weer vrienden hun weg uiteindelijk naar Henkie vonden. Hij was immers onder de jeugd, bekender als destijds, koningin Beatrix!

Gaandeweg, veranderde het huis aan de Mansholtweg, in een jeugdhonk, waar iedereen welkom was,..je ontmoete er vrienden ,..kon er ontladen,…en voor Henkie was vaak niks te gek,

Zo werden er op een gegeven moment, de binnenmuren uit zijn huis weggesloopt,..om meer ruimte te creëren voor de steeds groter wordende groep,..en werden er zelfs gokautomaten (geen inwerp nodig uiteraard!!), en computerspellen bij elkaar gescharreld om het nog gezelliger te maken. Ook een grote bar werd geinstalleerd ..net als een heuse D.J. bar!!!!

Na enkele jaren, besloot de gemeente om het huis te slopen voor nieuwbouw,..dus Henkie moest verhuizen,..en kwam van de vrijheid van het platte land van Tolbert, voorzien van brommers,..onderdelen, en vriendenschare,…terecht in de bebouwde kom van Leek!!!

Hij ging daar samenwonen met zijn broertje Jeroen,…maar gezien de levenswijze van onze held,.. was dit zeker geen lang leven beschoren, en na enkele tijd, besloot ook de woningbouw zich te ontdoen van de gebroeders Zwier.

Jeroen vond langs zijn lieve vriendin, en later vrouw, Jolanda ..het pad van het klootjesvolk,..maar voorzien van een positieve twist, “Zwier”, terug,..en hun geluk werd zelfs voorzien door de geboorte van hun 2 kinderen .. echter Henkie begon op dat moment steeds meer van het ene adres naar het andere te gaan,..uiteindelijk belandend in cafe Out Town in Leutingewolde,…waar de eigenaar op de bovenverdieping kamers in de verhuur had. Daar leerde hij een meisje kennen,..waar hij later zelfs nog enige tijd heeft samengewoond in leek

De verhuurder heeft zeker tot 2 x toe, uitslaande brand meegemaakt,..omdat zwier beneden in het café zat,..en totaal z’n cake in de oven was vergeten. Dat was ook wat Henkie bijzonder maakte,..als het fout ging,..was hij erbij!!!

Oud en nieuw,..auto vol banden en hooi in de fik,..Henkie dansend op het brandende dak,..zakt het dak in,..Henkie kaal!!! Ziet een fles staan sterk lijkend op een bierfles,..neemt een slok,..blijkt remolie te zijn,… En zo was er zoveel!!!

Henkie was altijd blij …Henkie had altijd feest,…en …Henkie had een glazen oog (foutje met een spijkerpistool in z’n jeugd), en daar was hij best trots op!!!!

Dit alles heeft ervoor gezorgd  dat ik werd benaderd door een goede vriend van mij uit Tucson – Arizona, welke sinds enkele jaren daar met zijn gezinnetje leeft en werkt. Toen hij de Nederlandse bodem nog verkoos boven die van een hill-billy,..hebben we wel vaker iets met muziek gedaan. Hij kwam met de vraag of ik hem kon helpen.

Hij liep al een tijdje met het plan in zijn hoofd, om een reggae nummer over Henkie te gaan maken,…maar of ik hem kon voorzien van teksten, en verdere input., uiteraard voelde ik me gevleid!!!

Na 2 maanden over en weer via hoofdzakelijk persoonlijke berichtjes op Facebook, en een heel eind met het nummer te zijn,.. kregen we het vreselijke nieuws te horen,..dat ook Henkie,s broertje, Jeroen,..niet meer onder ons was!!! Dit was voor mij en Girbe even slikken,..immers, Jeroen was niet alleen z’n broertje,… Maar ondanks de andere levensweg, altijd zijn grootste vriend gebleven…..

Na bijna een maand van het overlijden van Jeroen,..hebben we in overleg het afmaken van het nummer weer opgepakt,…voorzien van een heuse videoclip, met beelden uit onze jeugd, en dus gisteren als eerste laten zien en horen aan Jeroen zijn vrouw en kinderen.

En nu mag de hele wereld wat ons betreft weten hoe bijzonder deze man voor vele jeugd in het noorden is geweest!!! Een ieder die erbij was,..kijkt er met een glimlach op terug, al ging het vaak altijd,..”op het randje!!”….

Dit nummer is voor ons,..en uit vele gebleken reacties …een zwaar eerbetoon aan, de jeugdheld van het noorden,…en opgedragen aan zijn grootste vriend!!

Hij zou dit helemaal geweldig hebben gevonden..