Nieuwbouw 24 woningen op voormalige Borghlocatie in Zuidhorn van start

Zuidhorn – Wethouder van de gemeente Westerkwartier Geertje Dijkstra-Jacobi en Janneke Klijn, directeur-bestuurder van woningcorporatie Wold & Waard, hebben woensdag 10 februari een bouwbord onthuld op de Borghlocatie in Zuidhorn.

Hiermee gaven ze het startsein  voor de nieuwbouw van 24 woningen op de locatie van de voormalige basisschool De Borgh en het Groene Kruisgebouw. Deze locatie op de hoek Boslaan/Hanckemalaan is een gebied met een rijke archeologische historie, die teruggaat tot in de Late Romeinse tijd.

Nul-Op-de-Meter woningen
Wold & Waard wil op het terrein zes blokken van vier Nul-Op-de-Meter woningen realiseren. De woningen krijgen 2 slaapkamers op de verdieping. De bomen en het groen aan de buitenrand van het bouwgebied blijven zoveel mogelijk bestaan. Het gebied houdt daardoor een groen aanzicht. Een deel van de bomen in het middengebied maakt plaats voor de woningen. Voor gekapte bomen worden nieuwe geplant. De woningen zijn naar verwachting eind 2021 gereed. Aannemer Plegt-Vos voert de bouw uit.

Onderzoek
Op de locatie zijn flora- en faunaonderzoek en archeologisch onderzoek gedaan. Op het terrein bleken beschermde poelkikkers te leven. Deze zijn naar een andere plek in de gemeente overgebracht. Bij het archeologische onderzoek zijn vondsten gedaan, die terugleiden naar de Late Romeinse tijd en de Vroege Middeleeuwen. MUG ingenieursbureau brengt deze vondsten nu in kaart. De bedoeling is deze op termijn tentoon te stellen.

Wonen op historische grond
Janneke Klijn is trots op het project. “Ik ben blij dat we nu kunnen starten met de nieuwbouw in Zuidhorn. De vraag naar sociale huurwoningen in dit centrumdorp is groot en we zijn een aantal jaren met de gemeente in gesprek over nieuwbouwlocaties in Zuidhorn. Dat we nu op zo’n historische locatie 24 woningen kunnen realiseren is prachtig. De Romeinen en poelkikkers wisten het al. Dit is wonen op een toplocatie. We moesten er even op wachten, maar dan heb je ook wat.”

Wethouder Woningbouwprojecten en Volkshuisvesting Geertje Dijkstra-Jacobi: ”De toekomstige bewoners van de Borghlocatie wonen straks op een mooie, centrale en historische plek in Zuidhorn. Dit plan met 24 woningen past goed in het centrum van het dorp en voorziet in de behoefte aan sociale woningbouw in de gemeente. De verrassende archeologische vondsten op de locatie hebben uiteindelijk geleid tot de naam van de straat: Het Steenhuis. We hebben samen met de omwonenden de aanpassing van de verkeerssituatie rond de locatie besproken. Na de bouw brengen we de nodige borden en aanpassingen aan op de Boslaan. Als de woningen gereed zijn, heeft Zuidhorn en de gemeente Westerkwartier er weer een mooie woonlocatie bij.

   
Back to top button