Brandweer Groningen oefent met het nieuwe groot water transport

Groningen –  Zondag, maandag en dinsdag kregen een aantal leden van de korps Groningen stad een instructie over het nieuwe WTS 2.0 systeem, bestaand uit een haakarmbak met 3KM 8’’ transportslangen en een dompelpomp op trailer.

Een instructeur van de firma Hytrans, de leverancier van de grootwatertransport systemen, kwam naar Groningen om uitleg over het systeem te geven. Na een theorie gedeelte, werd er in de praktijk geoefend. Dit vond plaats op industrieterrein Westpoort, nabij de A7. Hier werd de volledige 3km slang uitgereden en vervolgens op druk gezet. De pomp gaf bij 10 bar aan het eind van de 3km nog een opbrengst van +/- 6000 L/pm. Direct bij de pomp zou de opbrengst +/- 13.000 L/pm kunnen zijn.

Opstapelen van de slangen is handwerk
Om de slangen na een inzet weer op te nemen is er een HRU ingebouwd op de haakarmbak, deze komt met een druk op de knop automatisch uit een kast waarna de slangen via een bumperbeugel in het apparaat kunnen worden geleid. Het weer netjes opstapelen van de slangen is handwerk. De slangenbak bevat 15 stuks 100 m. en 30 stuks 50 m. slangen. Tijdens het testen kwamen er ook nog een aantal puntjes naar voren die voor verbetering vatbaar zijn, dit wordt meegenomen in de evaluatie en zal worden aangepast/verbeterd.

Er zal veel met het systeem worden geoefend en daarmee ervaring worden opgedaan zodat het over enige tijd in gebruik kan worden genomen. De nieuwe combinaties vervangen de reeds 30 jaar oude systemen, die destijds door het rijk beschikbaar werden gesteld.

Foto’s: Jelte Haumersen/InfoLeek.nl

 

   
Back to top button