Noordermaat maakt documentaire over buurtteam

LEEK – In 2013 konden we ons er nog nauwelijks iets voorstellen bij het woord ‘buurtteam’. Dat gold ook voor de Assense wijken Lariks en Pittelo. Noordermaat liet twee jaar lang documentairemakers meelopen om de geboorte van het buurtteam vast te leggen.

Want de omslag die plaatsvindt in het sociaal domein is een historische. De documentaire geeft een goed beeld van het ontstaan van een buurtteam, de vragen en dilemma’s, en wat deze nieuwe manier van werken betekent voor burgers en professionals.

Aanleiding
Aan de voorkant moest het sociaal werk anders, en wel zo georganiseerd worden dat problemen eerder gesignaleerd en opgepakt worden. Efficiënter en goedkoper. Maar hoe doe je dat? Wat blijft is het zorgvuldig inschatten, professioneel werken en hulp blijven bieden waar noodzakelijk. Aan die ex-verslaafde, aan multiprobleemgezinnen. De balans uitvinden en behouden. Noordermaat wilde deze belangrijke vraagstukken op een alledaagse manier in beeld brengen.

Een kijkje achter de schermen
De documentaire vertelt hoe de pilot Buurtteam Lariks Pittelo een serieuze verbindende schakel in de wijken werd. Naar meer verantwoordelijkheid van de burgers, waarbij bewoners samen zelf het trappenhuis gaan onderhouden. Naar slim samenwerken waarbij bewoners samen met het buurtteam bedenken waar de buurt van op zou knappen. Waarna ze vervolgens zelf die nieuwe schuttingen plaatsen en er meer contacten zijn ontstaan.

Experts van het gewone leven De documentaire ‘Experts van het gewone leven’ is vanaf nu online te bekijken via: Vimeo

   
Back to top button