Schaakclub Leek verslaat Roden in derby

Roden/Leek – Op maandag 8 januari werd voor de NOSBO-schaakcompetitie de derby Roden – Leek gespeeld. De schaakspelers uit Leek zijn veruit favoriet, Leek staat eerste in de poule, Roden staat laatste. Qua speelsterkte kan Roden niet tippen aan de sterkte van Leek, maar Roden heeft strijdlust en ambitie.

De clubkampioen van Leek, Tijmen Hofstra, een zeer getalenteerde jongeman, speelde tegen Theo Wolthekker op het laatste bord. Theo dacht dat er sprake was van een vergissing. Waarom laat Leek zijn clubkampioen spelen aan bord acht? Doch de verrassing van de avond kwam spoedig, want na 90 minuten stond Tijmen mat, en leidde Roden met 1-0.

Gelijkspel
Daarna kwam Leek kwam heel sterk terug. Marijn Swemmer trok de stand gelijk door met zwart te winnen van Tom Visser.
De sterspeler van Roden, Ward Romeijnders, wist heel knap een gelijkspel te bewerkstelligen tegen Aldert-Jan Keessen, die 150 ratingpunten meer heeft. 

Na 4 overwinningen kwam Leek op een 5 ½ – 1 ½ voorsprong. Erwin Heijnen, Pieter Doller, Bauke Koole en Kees Praagman versloegen respectievelijk Ruurd Kunnen, Bernard Bos, Raoul Suurmeijer en Lieuwe Boskma.

Leek blijft koploper
Het huzarenstukje werd echter geleverd door de nestor van de Noordelijke Schaaksport, Johan Zwanepol, die uit verloren stand na een strijd van 3 ½ uur Robin Bos wist te verschalken.
Door deze 5 ½ – 2 ½ is Leek nog net koploper gebleven met de minimale voorsprong een ½ bordpunt op Groninger Combinatie, dat Bedum met maar liefst 7-1 versloeg.

   
Back to top button