Minister Blok op werkbezoek bij gasopslag Grijpskerk

Grijpskerk – Afgelopen maandag was demissionair minister Blok op werkbezoek in de gemeente Westerkwartier. Na een bezoek aan de gasopslaglocatie in Grijpskerk sprak hij met wethouders Westra (Westerkwartier) en Ipema (Noordenveld), gedeputeerde van Dekken (provincie Groningen) en omwonenden over de toekomst van de gasopslag in Grijpskerk.

Duidelijkheid
Wethouder Westra wil vooral duidelijkheid over de functie van de gasopslag in Grijpskerk. In 2019 is gesproken over het sluiten van de gasopslag en nu zijn er plannen om de opslag langer open te houden. Hierover zijn ook de omliggende dorpen van de opslaglocatie destijds geïnformeerd. De wethouder: “Onze inwoners hebben recht op duidelijkheid over wat er gaat gebeuren met de gasopslag in Grijpskerk. De duidelijkheid over de opslag in Grijpskerk heeft ook gevolgen voor de gasopslag in Norg/Langelo. De consequenties van de verschuivingen moeten open en duidelijk gecommuniceerd worden met de inwoners van het Westerkwartier en Noordenveld.” De omwonenden hebben hier ook aandacht voor gevraagd bij de minister.

Veiligheid
De gasopslaglocatie in Grijpskerk zou een rol kunnen spelen bij de versnelde sluiting van het Groningenveld. Er moet een omzetting plaatsvinden van hoogcalorisch naar laagcalorisch gas bij de gasopslag in Grijpskerk om als buffer te kunnen fungeren in koude periodes. Deze functiewijziging van de gasopslag kan alleen doorgaan als dat veilig kan. Dat vindt ook minister Blok. Hij wordt daarover geadviseerd door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat hier onderzoek naar doet.

Verdeling lusten en lasten
Wanneer de gasopslag in Grijpskerk bijdraagt aan een snellere sluiting van het Groningenveld, moet er een eerlijke verdeling van de lusten en de lasten komen.

Gemeenten Westerkwartier en Noordenveld pleiten voor een correcte afhandeling van mijnbouwschade. Als de omzetting van de gasopslag doorgaat, dan moeten inwoners toekomstige schade kunnen melden bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). De inzet van de gemeente Westerkwartier is dat in geval van functiewijziging van de opslag het wettelijk bewijsvermoeden ook moet gelden in het gebied rondom Grijpskerk.

De gemeenten zetten in op een omgevingstraject waar, samen met NAM en het ministerie van Economische Zaken en klimaat, afspraken gemaakt worden over het vergunningentraject, ontzorging bij afhandeling van schade en een investeringsagenda.

De minister verwacht in het najaar een besluit te nemen over de toekomst van de gasopslag in Grijpskerk.

   
Back to top button