Jaarreking gemeente Leek 2015 toont verder herstel financiele positie

LEEK – Het college van burgemeester en wethouders van Leek presenteert de voorlopige jaarstukken 2015 die op maandag 13 juni in de raadscommissie worden behandeld.

De jaarrekening 2015 laat een positief resultaat zien van ruim € 2 miljoen. De jaarstukken zijn voorlopig aangezien de controleverklaring van de accountant momenteel ontbreekt.

Jaarrekening 2015
Met de Jaarrekening 2015 legt het college verantwoording af aan de gemeenteraad over het gevoerde beleid. Het jaar 2015 wordt afgesloten met een positief saldo van ruim € 2 miljoen, waarvan bijna € 1.4 miljoen betrekking heeft op het Sociaal Domein en ruim € 190.000 op de door het Rijk ontvangen middelen voor de Hulp bij de Huishouden Toelage (HHT).

In het coalitieakkoord is afgesproken dat eventuele overschotten in het sociaal domein gereserveerd worden voor de taken in het sociaal domein. Het college stelt aan de raad voor om zowel het overschot met betrekking tot het Sociaal Domein als het overschot HHT-middelen te reserveren voor het Sociaal Domein. Daarnaast wordt voorgesteld om bijna € 450.000 toe te voegen aan de Algemene Reserve om de financiële positie van de gemeente verder te verbeteren.

De jaarrekening 2015 is voorlopig omdat de accountant nog geen controleverklaring af heeft kunnen geven bij de jaarrekening. Reden hiervoor is dat de gemeente voor de bepaling van de uitgaven in het Sociaal Domein sterk afhankelijk is van de verantwoordingsinformatie van externe partijen, waaronder de Sociale Verzekeringsbank (SVB). De SVB heeft aangegeven niet eerder dan in juni met een definitieve afrekening over 2015 inclusief controleverklaring te kunnen komen. Tot die tijd kan de accountant geen controleverklaring afgeven bij de gemeentelijke jaarrekening, wat overigens geldt voor veel gemeenten.

In de Begroting 2015 werd nog rekening gehouden met een tekort van bijna € 1,3 miljoen. Dit tekort zou gedekt moeten worden uit de algemene reserve. In de loop van 2015 ontwikkelde het verwachte tekort zich naar een overschot.

Het jaar 2015 stond in het teken van de transities, het overnemen van taken van het Rijk in het Sociaal Domein. Op voorhand bestond de vrees voor tekorten binnen het Sociaal Domein. Vastgesteld kan worden dat deze gevreesde tekorten zich in het eerste overgangsjaar niet hebben voorgedaan. Tegelijkertijd heeft het college nog niet de overtuiging dat het hier om een structureel effect gaat. Op een aantal onderwerpen binnen het Sociaal Domein gelden de komende jaren nog financiële onzekerheden en moeten er nog taken worden uitgevoerd.

Ontwikkeling financiële positie
Uit de jaarrekening 2015 blijkt dat de financiële positie van de gemeente nog kwetsbaar is, onder meer als gevolg van de hoge omvang van de langlopende schulden en omvang van de grondexploitatie. Aan de andere kant laten de financiële kengetallen een positieve ontwikkeling zien, waarbij zowel in 2014 als in 2015 sprake is van een structureel exploitatie-overschot. Ook ontwikkelt het kengetal weerstandsvermogen, wat de verhouding tussen ingeschatte risico’s en beschikbare vermogen laat zien, zich positief en bedraagt bij de jaarrekening 0,91.

   
Back to top button