Vrolijke leerlingen, trotse ouders en tevreden leraren tijdens presentatieavond

LEEK – Op donderdag 10 december presenteerden de leerlingen van de examenklas VMBO-TL hun sectorwerkstuk, dat een verplicht onderdeel vormt van het eindexamen. Ruim tweehonderd ouders en andere belangstellenden brachten een bezoek aan de Nijeborg.

In de kantine was een gezellige markt ingericht. Dertig sectorwerkstukken werden in evenzovele marktkraampjes gepresenteerd. De gasten konden bij elke kraam het schriftelijke werkstuk inzien dat meestal door twee leerlingen was samengesteld op basis van onderzoek. De kramen waren door de leerlingen ingericht rondom het thema van het sectorwerkstuk. Digitale presentaties, foto’s, zelfgemaakte posters en verzamelde voorwerpen vertelden in drie dimensies het verhaal dat de leerlingen hadden geschreven. De bezoekers konden de examenkandidaten vragen stellen terwijl de begeleidende docenten vanaf een afstandje de presentaties beoordeelden.

Zestien werkstukken werden niet in een marktkraam maar door middel van een spreekbeurt gepresenteerd. Heel spannend natuurlijk voor de scholieren om voor hun ouders een presentatie te moeten geven. Deze leerlingen kozen veelal voor de spreekbeurt als presentatievorm omdat zij zo een schoolexamencijfer voor het vak Nederlands konden ophalen.

Aan het einde van de avond werden prijzen uitgereikt voor de beste werkstukken en presentaties. De docenten vonden het werkstuk van Marieke Renkema uit Grootegast en Loïs Turksema uit Zevenhuizen over de kledingindustrie het beste schriftelijke verslag. Bert van der Leest uit Zevenhuizen en Yannick Tiggelaar uit Nieuw-Roden kregen voor hun werkstuk over vluchtelingen de prijs voor het beste onderzoek. Manon de Haan en Myrna Postma uit Tolbert ontvingen de combinatieprijs waarvoor door de docenten gekeken werd naar schriftelijk werkstuk, presentatie van het werkstuk en de onderlinge samenwerking. Deze twee meiden hadden dan ook veel aandacht besteed aan het werkstuk over gevangenissen. De publieksprijs voor de beste spreekbeurt ging naar Lysanne Gerrits en Tamara Knoop, ook beide uit Tolbert, voor hun presentatie over de terreurgroep Boko Haram. Olinka Hommes uit Groningen en Yasmin van Zandbeek uit Leek wonnen de publieksstemming voor de beste marktkraam met hun spectaculaire presentatie over het Braziliaanse carnaval.

Back to top button