Taskforce moet faillissement en sluiting van Museum Nienoord voorkomen

LEEK – Om Museum Nienoord open te houden en een faillissement te voorkomen wordt een taskforce ingesteld, die een toekomstplan gaat maken.

De gemeente Leek heeft voorgesteld om de regie over te nemen van het huidige bestuur en een taskforce in te stellen die aan oplossingen gaat werken. Deze taskforce bestaat uit mevrouw R. Broekhuis en de heren M. Dijkstra, B. Hoekstra, A. Nielsen en J. Stevenson, die allen zitting nemen op persoonlijke titel.

De gemeente overlegt ook met de provincie Groningen en de stichting Erfgoedpartners over mogelijke oplossingen. Vanaf 3 november is de reguliere seizoensluiting van het museum.

Financieel zwaar weer

In de afgelopen periode is door bestuur en directie van Museum Nienoord naarstig gezocht naar een oplossing voor de financiële situatie waarin het museum verkeert sinds de forse bezuinigingen met ruim 60% in 2012. Daarbij is het doel altijd geweest om een oplossing te vinden waarmee zowel het museum als de collectie in stand kan worden gehouden. Het streven was om de periode tot de volgende provinciale cultuurnota in 2017 te overbruggen. Gaandeweg is gebleken dat deze oplossing niet bijtijds voorhanden is.

Nieuwe toekomst

Ondanks de financiële situatie zag het museum kans mede dankzij investeringen van de provincie, fondsen en sponsors haar tentoonstellingsbeleid ingrijpend te vernieuwen. Met ‘Bestemming Bereikt’ is een meer eigentijdse rijtuigexpositie verzorgd die aansluit bij de lokale en regionale geschiedenis. In de borg Nienoord werd een vaste expositie ingericht over de geschiedenis van de borg en haar bewoners. Daarnaast werden enkele kwalitatieve wisselexposities gerealiseerd, waaronder recent de Eerelmanexpositie.

Tegelijkertijd voerde de gemeente Leek een omvangrijk project uit waarbij de borg, het borgterrein en het landgoed werden opgeknapt.

Na al deze vernieuwingen gaat de taskforce zich buiten over de vervolgontwikkeling van het museum.

Aftreden bestuur

Omdat er echter geen zekerheid is over de financiering van het museum na 1 november 2015 ziet het gehele bestuur van Museum Nienoord zich genoodzaakt om af te treden op dinsdag 3 november 2015. Het bestuur van Museum Nienoord ondersteunt het idee van de taskforce en wil zich inzetten om de overdracht naar het volgend bestuur zo soepel mogelijk te laten verlopen. Daarmee wordt tevens voor het vervolg van Museum Nienoord alle ruimte gegeven aan de gemeente Leek en de door de gemeente Leek opgerichte taskforce. Enkele bestuursleden hebben zich in beginsel bereid verklaard om plaats te nemen in een daarop volgend (interim-)bestuur.

De onzekerheid over de financiering van het museum na 1 november is ook de reden waarom per die datum het dienstverband van de medewerkers wordt beëindigd alsmede het contract met de directeur. Zij zijn hierover geïnformeerd.

   
Back to top button