Oplichters met babbeltrucs actief in het Westerkwartier, politie waarschuwt inwoners

WESTERKWARTIER – De politie waarschuwt inwoners van het westen van de provincie Groningen extra alert te zijn voor babbeltrucs. Er zijn verschillende meldingen binnengekomen over diefstal via de babbeltruc-methode.

Babbeltrucs zijn smoesjes waarmee oplichters diefstal proberen te plegen. De oplichters ogen vaak betrouwbaar en proberen via allerlei smoezen uw woning te betreden. De afgelopen drie weken ontving de politie ruim tien aangiftes van diefstallen gepleegd in het Westerkwartier door middel van babbeltrucs. Voornamelijk oudere mensen uit diverse plaatsen zoals Leek, Zuidhorn, Oldehoven, Winsum maar ook Buitenpost en Rolde waren het slachtoffer van deze trucs. In het Westerkwartier geeft een man zich uit als iemand van de gemeente, woningbouwstichting of schoorsteenveger en komt met een smoes binnen. Als hij de woning binnen is, geeft hij aan dat hij iets vergeten is en loopt naar buiten om dit te pakken. Hij gaat dan vervolgens weg en komt niet weer terug. Later blijkt dan dat de man spullen zoals telefoons, bankpassen en geld heeft gestolen.

Advies politie
De politie raadt aan zorgvuldig te zijn in het toelaten van vreemden in uw woning. Mocht u de persoon toch binnen willen laten, spreek dan een tijdstip af waarbij een bekende van u aanwezig is en geef dit ook bij de persoon bij de deur aan. Laat u in geen geval onder druk zetten om de persoon toch direct binnen te laten. Schaam u niet om legitimatie te vragen, als iemand te goeder trouw is, zal men het geen probleem vinden zich te legitimeren. Heeft u ook maar enige twijfel over de persoon en/of het verhaal, laat iemand dan sowieso niet binnen.

Vermoedt u een babbeltruc? Bel 112!
De politie doet onderzoek naar deze diefstallen en vermoed dat er meer mensen slachtoffer zijn geworden van deze praktijken, maar zich nog niet gemeld hebben. Herkent u zich in bovenstaande situatie, neemt u dan contact op met de politie via 0900-8844. Als u een situatie niet vertrouwt, bel dan direct de politie via 112. Voor meer informatie over babbeltrucs kunt u terecht op onze themapagina over babbeltrucs.

   
Back to top button