Workshops studievaardigheden en een bezoek van Ron Jans aan de Lindenborg

LEEK – Woensdag 9 september was voor de leerlingen van 4 havo en 4 vwo van de Lindenborg in Leek geen gewone schooldag.

In plaats van het vaste lesrooster stonden er voor hen drie workshops studievaardigheden en een heuse Lindenborg College Tour op het programma. Het thema van de dag was effectief leren; algemene studievaardigheden en ‘goed  plannen’ kwamen daarin aan bod.

Bij effectief leren is het belangrijk dat je inzicht hebt/krijgt in je eigen leerproces; een juiste planning is hiervan een noodzakelijk onderdeel. Daarom zijn planschema’s met de leerlingen besproken. Verder hebben is hun kennis opgefrist over samenvatten, hebben ze geoefend met het maken van een mindmap. Slimme manieren om het leren van woordjes en begrippen kwamen ook aan de orde. Doel van de workshops was om leerlingen beter voorbereid te laten beginnen aan hun eerste toetsweek.

De leerlingen sloten deze ‘onderhoudsbeurt’ van hun studievaardigheden ‘s-middags af met een inspirerende Lindenborg-uitvoering van het programma College Tour.  Te gast was Ron Jans, de trainer van PEC Zwolle. De Twan Huys  van de Lindenborg, Wouter Scholten, wist op enthousiaste wijze de vragen van de leerlingen in goede banen te leiden.

Ron Jans kreeg de meest uiteenlopende vragen voorgeschoteld. Vragen met betrekking tot zijn eigen schoolloopbaan bijvoorbeeld. Daarbij vertelde hij uit eigen ervaring  dat je soms enorm tegen opdrachten kunt opzien, maar dat het vaak wel meevalt als je er eenmaal mee bezig bent.

Er waren natuurlijk ook vragen over zijn trainerschap en voetbalcarrière. Aan de hand van eigen ervaringen heeft Ron Jans op een open en eerlijke manier laten zien hoe belangrijk het is om je eigen keuzes te maken.

Aan het einde van de College Tour kregen de leerlingen van hem een waardevolle levensles mee: “Van ieder mens om je heen kun je wat opsteken”. Maar de allerbelangrijkste boodschap was wel: blijf bij jezelf, vertrouw op jezelf en maak je eigen keuzes. Ieder mens heeft zijn eigen kwaliteiten en heeft ook de ander wat te bieden. Tijdens de workshops is dit ook duidelijk naar voren gekomen. Samen kunnen we meer.

Al met al een inspirerende en motiverende middag voor de leerlingen van klas 4 van de Lindenborg!

   
Back to top button