Grote verkeerscontrole op de A7 richting Leek (Video)

Grote verkeerscontrole A7-1HOOGKERK – De politie heeft vrijdagavond en -nacht een grote verkeerscontrole gehouden op de autosnelweg A7 bij het industrieterrein Westpoort. De controle werd samen gehouden met de Douane, Belastingdienst, Inspectie Verkeer en Waterstaat, Inspectie Leefomgeving en Transport, Centraal Justitieel Incassobureau, Rijksdienst voor het Wegverkeer, Koninklijke Marechaussee en Openbaar Ministerie. Deze grote controle werd in het kader van het project ‘A7 Veilig’ gehouden.

De controles werd gehouden van 21.00 uur tot 03.00 uur. Verkeer op en rondom de A7 werden door motorrijders geleid naar de controleplaats op het industrieterrein Westpoort. Hier werden de bestuurders van vrachtauto’s, personenauto’s en taxi’s gecontroleerd. Daarnaast heeft ook de videosurveillance verschillende mensen staande gehouden. Deze bestuurders werden met behulp van video-opnames direct geconfronteerd met hun rijgedrag

Resultaten

In totaal werden 418 personenauto’s gecontroleerd. Dit resulteerde in 67 bekeuringen (56 voor niet tonen van rijbewijs- of kentekenbewijs, 2 x onverzekerd rijden, 1 x niet dragen gordel, 1 x meer verlichting voeren dan is toegestaan, 1 x rijden met verlopen rijbewijs, 4 x rijden onder invloed en 2x overschrijden maximumsnelheid met meer dan 40 km/uur.

Ook werden er 6 taxi’s gecontroleerd. Dit resulteerde in 3 bekeuringen (2 x niet invullen rittenstaat en overschrijding wekelijkse rust en 1 x ontbreken zogenoemde traceerbaarheidskaart).

In totaal werden 27 vrachtwagens gecontroleerd. Hierbij werden 16 bekeuringen (1 x niet voeren bestuurderskaart, rijden met valse bestuurderskaart, 1 rijden met niet gekeurde tachograaf, 1 x meer verlichting dan toegestaan, niet hebben van printpapier, 1 x niet tonen rijbewijs, 1x voeren van niet gestuwde lading van gevaarlijke stoffen – betrof een buitenlander, betaalde direct 500 euro boete-, 2x overschrijden lengte en hoogte van voertuig) uitgedeeld.

Van vijf Nederlandse vrachtwagencombinaties werd de tachograaf uitgelezen. Van vier voertuigen werd het motormanagement uitgelezen. Eén keer werd het bevel gegeven om het werk te stoppen voor 9 uur en ook een keer moest een chauffeur 45 uur rust houden. Hierbij werden vijf overtredingen vastgesteld. Onder meer werd de wekelijkse rusttijd overtreden en was er sprake van een verstoorde werking van de tachograaf. Totaal van deze boetes: 7250 euro.

Belastingdienstcontrole

De controle van de Belastingdienst resulteerde in de in beslag name van 12 personenauto’s. Vier voertuigen werden direct naar de Domeinen afgevoerd. Drie mensen betaalden hun belastingschuld ter plekke. In totaal werd 2860 euro geïncasseerd.

Financiële controle

Tijdens de controle werden bestuurders ook gecontroleerd of zij een openstaande (strafrechtelijke) ontnemingsvordering hadden openstaan. Dit gebeurde aan de hand van een digitaal ontnemingsbestand waarover het medewerkers van het CJIB tijdens de controle beschikte. Ook waren de financiële recherche en traceerders van vermogen van Bureau Ontnemingswetgeving van het Openbaar Ministerie aanwezig voor het signaleren van onverklaarbaar vermogen. De Belastingdienst controleerde ook op openstaande vorderingen.

Project A7 Veilig

In het verkeersveiligheidsproject ‘A7 Veilig’ werken Rijkswaterstaat Noord-Nederland, Politie, Openbaar Ministerie, Landelijk Parket Team Verkeer en de provincies Fryslân en Groningen gedurende twee jaar samen aan een gerichte verbetering van de verkeersveiligheid en doorstroming op de A7. De samenwerkende partijen willen het verkeersveiligheidsgevoel van weggebruikers vergroten en het aantal letselongevallen verminderen.

Lees meer over dit project op www.a7veilig.nl

Groningen Dichtbij

RTV Noord

DVHN

Foto’s: Jordi Haverdings InfoLeek
Video: Martin Nuver 112Gr

   
Back to top button