Hondenfokker in pand van oud-burgemeester Leek in opspraak na onderzoek House of Animals (Video)

Zevenhuizen – Karen Soeters, oprichter van House of Animals doet met haar team onderzoek naar het welzijn van dieren. House of Animals is een dierenbeschermingsorganisatie in Nederland die dierenleed opspoort, onder de aandacht brengt en aanpakt. Ze doen dit onder andere met een undercoverteam die op locatie bewijs verzameld van dierenmishandeling en/of -verwaarlozing.

Zo ook bij fokker Golden Bears aan de Bolmeer in Zevenhuizen wat zich gevestigd heeft in een gehuurd pand van oud burgemeester Berend Hoekstra van voormalig gemeente Leek. House of Animals laat weten de afgelopen jaren vele meldingen te hebben ontvangen over de schrijnende situatie en leefomgeving van de vele honden. “Uit ons onderzoek blijkt dat er honden worden verkocht met erfelijke afwijkingen, zowel lichamelijk als geestelijk. Kopers moeten wurgcontracten tekenen, waarbij we een contract toegestuurd kregen waarin de reu 66 dekkingen moet doen. Honden registreren, zoals wettelijk vastgesteld, gebeurt niet. Als mensen klagen verandert de ogenschijnlijk vriendelijke houding van de fokkers in ronduit agressief gedrag.”

Op bezoek bij de fokker
Soeters laat weten; “Begin mei is voor ons de maat vol en besluiten we de fokker zelf te bezoeken. Overigens op uitnodiging van hemzelf, verbolgen over het feit dat we onderzoek naar ze deden. Twee collega’s gaan naar binnen als potentiële pupkopers. Ik ben geschrokken van wat we daar hebben aangetroffen. Vooral van de reuen die opgestapeld in benches in een donkere schuur worden gehouden. Bij regen hebben honden die wel buiten zitten veelal geen schuilmogelijkheden. Ze hebben geen of onvoldoende water, geen zachte deken om op te liggen. Buiten zie ik smerige en lege waterbakken en voer dat zo op het zand is gegooid”

Aangifte
House of Animals heeft aangifte gedaan tegen Golden Bears, omdat zij zich schuldig maken aan stelselmatige dierenmishandeling door de honden onvoldoende verzorging te geven, honden in ongeschikte kennels te huisvesten en door zieke honden te verkopen (giardia, oormijt). Bovendien worden de honden niet volgens wetgeving geregistreerd.”

Gemeente gaat handhaven
De gemeente Westerkwartier gaat naar aanleiding van een handhavingsverzoek van House of Animals handhaven op overtreding van het bestemmingsplan. Op 29 juni bevestigde de gemeente het besluit aan House of Animals en als de fokkerij niet binnen 17 weken is beëindigd dan zal de hij 1500 euro per overtreding gaan betalen, met een maximum van 9000 euro.”

Berend Hoekstra
Oud burgemeester van voormalig gemeente Leek zegt tegenover Dagblad van het Noorden; “Ik wil zo snel mogelijk van ze af. Van hem hoeven zijn huurders niet te verkassen. ,,De honden wel.” De fokkers hebben tot oktober de tijd om hun honden van de hand te doen. Fokker Louwens meldt dat ze aan het afbouwen zijn. “Er zijn nog maar twaalf honden. We hebben Golden Bears uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. We gaan verder met de B&B, er zijn al reserveringen.”

Lees hier de volledige blog van Karen Soeters omtrent het onderzoek en bevindingen bij de fokker in Zevenhuizen.

   
Back to top button