Sluitende Begroting 2017 toont positieve getallen voor de gemeente Leek

LEEK – Het college van Leek heeft de Programmabegroting 2017 aangeboden aan de gemeenteraad. De gemeenteraad heeft de uitgangspunten voor de Begroting 2017 bepaald bij de behandeling van de Kadernota 2017-2020, die in juli is vastgesteld.

Ontwikkeling financiële positie
Bij de kadernota werd nog uitgegaan van een eenmalige bezuiniging van € 800.000 om een sluitende begroting te kunnen presenteren voor het jaar 2017. Door nieuwe ontwikkelingen en inzichten is een bezuiniging niet meer nodig. De Begroting 2017 sluit met een klein positief resultaat van bijna € 9.000.

In de kadernota werd nog een forse eenmalige tegenvaller verwacht als gevolg van wettelijke verplichtingen ten aanzien van de uitbetaling van de vakantietoelage in 2017. Nu blijkt dat een groot deel hiervan, namelijk € 250.000, ten laste van het huidige jaar moet worden gebracht. Daarnaast laten de financiële rapportages, waarin het college de financiën meerdere keren per jaar tegen het licht houdt, een structureel voordeel zien. Verder kiest het college ervoor om het budget voor onvoorziene uitgaven eenmalig te verlagen met € 60.000. Door een solide financieel beleid te voeren hoeft het college dit budget niet of nauwelijks aan te spreken.

Ook in de jaren na 2017 worden overschotten verwacht. Hiermee kan de financiële positie van de gemeente verbeterd worden. Het college is blij te constateren dat het financieel gezien de goede kant opgaat en dat er ruimte is om voorzieningen die van belang zijn voor een leefbare samenleving in stand te houden of zelfs een impuls te geven. Het college blijft zich sterk maken voor inwoners die het niet altijd op eigen kracht redden. Ook de komende jaren is er ruimte om voor hen een vangnet te bieden.

Belastingen
De onroerendezaakbelasting (OZB) wordt, evenals in voorgaande jaren, verhoogd met het door het Rijk ingestelde maximum verhogingspercentage, de zogenoemde macronorm. Voor 2017 geldt een macronorm van 1,97%. Bij de heffingen wordt uitgegaan van 100% kostendekkendheid. De tarieven voor afvalstoffenheffing blijven in 2017 ongewijzigd. De tarieven voor rioolheffing worden verhoogd met 3,65%. De overige belastingen en tarieven worden trendmatig verhoogd met het inflatiepercentage (stand april 2016 0,0%). Het gaat daarbij om leges, rechten, huren, pachten en gebruikersvergoedingen.

Raadplegen Begroting
De Begroting ligt vanaf 14 oktober ter inzage op het gemeentehuis. De papieren versie kunt u voor € 16,00 afhalen.

Wilt u reageren?
Op donderdag 3 november 2016 behandelt de gemeenteraad de begroting voor het jaar 2017. Dit gebeurt tijdens een openbare raadsvergadering in de raadzaal van het gemeentehuis. Deze vergadering begint om 19.30 uur. U kunt de vergadering volgen vanaf de publieke tribune.

Voordat de begroting door de gemeenteraad wordt behandeld, horen de raadsleden graag wat u ervan vindt. Zij kunnen dan uw reactie meenemen tijdens de vergadering op 3 november 2016 waarin ze de begroting bespreken en deze definitief vaststellen. U kunt contact opnemen met een van de fractievoorzitters. Hun gegevens vindt u op www.leek.nl.

Inwoners en organisaties kunnen in deze vergadering gebruik maken van het spreekrecht. Aanmelding voor het spreekrecht is gewenst en kan via de griffie, mevrouw M. Koop ([email protected]) of telefoon 0594-55 15 63.

   
Back to top button