Expositie van bijzondere Collectie Kerstgroepen in museum Nienoord

LEEK – Van 9 december t/m 8 januari 2017 is in Museum Nienoord een bijzondere verzameling van Kerstgroepen te zien. In de expositie worden stukken getoond uit de periode 1880-1980, waarbij de nadruk ligt op kerstgroepen uit Nederland, Duitsland, België, Oostenrijk en Italië.

Er is een selectie gemaakt uit de zeer uitgebreide privéverzameling van meer dan 150 kerstgroepen en objecten van Jacob Graansma, geboren te Zevenhuizen. Thema van deze expositie is: Op weg naar het begin.

Kerstgroepen staan sinds eeuwen symbool voor het oorspronkelijk, reine, het basale, de eenvoud, de familie en de verwondering over het ontstaan van het (nieuwe) leven. Ze zijn tekenen van de zoektocht naar de oorsprong en doel van het leven. Ze symboliseren ook rituelen, traditie en continuïteit. Van volkskunst tot kunstobject, van individueel vakwerk tot massaproduct. De collectie toont al deze variëteiten.

In de entree van het museum ligt de nadruk op de zogenaamde vouw- en theaterkribben. Dit zijn zeer bijzondere en kwetsbare papieren kerstgroepen uit de periode 1880-1930. Zo is er een Theaterkribbe van papier uit 1910, ontworpen door de Oostenrijkse kunstenaar Philip Schumacher, in de zogenaamde Nazarener-stil. Een zeer zeldzaam exemplaar!

In het museum ligt de nadruk op de kerstgroepen van hout, gips en andere materialen. Een aantal kerstgroepen wordt geëxposeerd in een passende achtergrond, die recht doet aan de stijl van de figuren. Vaak bestaat die achtergrond uit verfijnd houtsnijwerk afkomstig uit o.a. inmiddels gesloten kerken. Zo is er een unieke Nederlandse kerstgroep uit 1930 in Art Deco stijl, waar er nog maar enkelen van zijn in Nederland. Naast deze traditionele kerstgroepen zijn er ook voorstellingen te zien van de Verkondiging van de engel aan Maria, Maria met kind(Italiaanse Madonna met kind uit 1880) en de vlucht naar Egypte.

Alle kerstgroepen en objecten zijn uitvoerig gedocumenteerd en in de kerstvakantie worden er speciale rondleidingen georganiseerd.

Openingstijden:
9 t/m 11; 16 t/m 18;  23 en 24 december  van 13.00-17.00 uur. Tijdens de kerstvakantie op 27 t/m 30 dec. en 3 t/m 8 januari van 11.00-17.00 uur

Gesloten op 25, 26 en 31 december en op 1 en 2 januari!

Entree:
Volwassenen: € 6,00
Kinderen tot 8 jaar: gratis

Back to top button