Certificaat voor HRM voor duurzame verwerking elektrische apparaten

WESTERKWARTIER – Wethouder De Haan overhandigt certificaat aan HRM voor duurzame verwerking elektrische apparaten

Wethouder Mark de Haan heeft woensdagmiddag het WEEELABEX-certificaat uitgereikt aan Kees Hoeksema, directeur van Hoeksema’s Regionale Milieudiensten (HRM). Met dit certificaat mag het afvalverwerkingsbedrijf afgedankte elektrische apparaten verwerken. Landelijk behoort HRM nu tot een tiental bedrijven met dit certificaat. HRM zet mensen uit de gemeente Grootegast met een afstand tot de arbeidsmarkt in bij de werkzaamheden.

Inzichtelijk en duurzaam
Per 1 juli 2015 is het wettelijk verplicht om afgedankte elektrische apparaten volgens de WEEELABEX-normen te verwerken. Dit betekent dat inzamelaars zogenaamde e-waste alleen mogen afgeven aan verwerkers die zijn gecertificeerd. HRM zorgt ervoor dat de via de milieuboer ingezamelde apparaten uit elkaar worden gehaald en dat ieder onderdeel bij erkende verwerkers terechtkomt. Hierdoor wordt het proces inzichtelijk gemaakt en komen de grondstoffen weer terug in de keten. Zo worden bijvoorbeeld printplaten afgeleverd bij verwerkers voor veredelde metalen en wordt door verbranding van kunststoffen energie opgewekt. HRM heeft vestigingen in Tolbert en Grootegast.

Waste Train Westerkwartier
Het verwerkingsproces van elektrische apparaten gaat bij HRM via het project ‘Waste Train Westerkwartier’. Dit jaar bood het project arbeidsplaatsen voor twaalf personen die om diverse redenen niet direct een reguliere baan kunnen vinden. Dit gaat van jongeren die vanaf de praktijkschool werkervaring op moeten doen tot mensen die willen re-integreren in het arbeidsproces. In het eerste jaar zijn al  twee mensen doorgestroomd naar een reguliere baan. Waste Train Westerkwartier is een samenwerking tussen HRM en de gemeente Grootegast, die het project subsidieert.

   
Back to top button