Tegemoetkoming meerkosten chronisch zieken en gehandicapten

LEEK – De gemeenten zijn per 1 januari 2015 verantwoordelijk geworden voor compensatie van meerkosten als gevolg van een (chronische) beperking of chronische ziekte.

De regelingen ‘compensatie eigen risico (CER) ’ en ‘wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg)’ zijn komen te vervallen.

De gemeenten van het Westerkwartier, waaronder de gemeente Leek hebben besloten de compensatie op twee manieren te laten plaatsvinden: door middel van de collectieve zorgverzekering en daarnaast door het verstrekken van een tegemoetkoming.

Tegemoetkoming

De gemeente Leek heeft besloten aan mensen die meerkosten hebben als gevolg van hun ziekte en/of handicap per 2015 een tegemoetkoming te verstrekken. Deze tegemoetkoming bedraagt € 300,00 per jaar.

Van inwoners die onder de regeling vallen wordt aangenomen dat zij meerkosten als gevolg van hun beperking of ziekte hebben. Die meerkosten hoeven dus niet te worden aangetoond. Wel wordt gekeken naar de hoogte van het inkomen en vermogen (maximaal 120% van de bijstandsnorm).

In ieder geval wordt aan de voorwaarde voldaan als sprake is van:

  • een arbeidsongeschiktheidsuitkering 80-100%;
  • een geldige indicatie op grond van de Wet langdurige zorg;
  • periodiek een bijdrage aan het CAK moet worden betaald;
  • een maatwerkvoorziening op grond van de Wmo;
  • een verstandelijke beperking; of
  • langdurige behandeling vanuit de Geestelijke Gezondheidszorg.

Een aanvraag voor de meerkostenregeling kan in de periode 1 oktober – 1 december worden aangevraagd bij de ISD Noordenkwartier.

Contact

Als u vragen heeft over de tegemoetkoming, kunt u contact opnemen met de ISD Noordenkwartier, telefoon (050) 599 46 45 of de gemeente Leek, telefoon (0594) 55 15 15 of 14 0594.

   
Back to top button