Wethouder Morssink onthult vijftiende AED in Leek

LEEK – Vrijdagmiddag is er bij Kringloop van Novatec in Tolbert een splinternieuwe én openbare AED onthult na het doorknippen van het ‘lintje’ door wethouder Hans Morssink.

Dit werd onder grote belangstelling waargenomen door bewoners uit de gemeente Leek. Het idee is tot stand gekomen door Novatec in samenwerking met Dorpsbelangen Oldebert, Ondernemersvereniging Leek, Gemeente Leek en Stichting Groningen Hartveilig.

Een AED (Automatische Externe Defibrillator) is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. In de gemeente Leek zijn er ongeveer 200 burgerhulpverleners die via het systeem van HartslagNu door 112 worden gewaarschuwd voor iemand die getroffen wordt door een hartstilstand. Omdat een reanimatie binnen 6 minuten moet starten, is een goede spreiding van AED’s noodzakelijk.

Ook waren de Politie, Ambulance en Brandweer van Leek aanwezig en iedereen kon kijken hoe deze er van binnen uitzagen met name ook de kinderen hadden er grote belangstelling voor.

Foto’s: Jan van der Schans Photography

 

Back to top button