Vandaag is het nationale 112-Dag; weet jij wanneer je 112 moet bellen? Centralist Alain legt het uit

Landelijk – Alain was jarenlang agent in Amsterdam. Nu werkt hij als centralist op de meldkamer Noord-Nederland in Drachten. “Hier komt echt alles samen, van de gesprekken met melders tot het aansturen van agenten op straat. Snelheid en zorgvuldigheid zijn hier belangrijk en samen zorgen we ervoor dat alles goed loopt.”

Op de meldkamer zie je boven alle bureaus een lampje, waardoor iedereen bij elkaar kan zien waar ze mee bezig zijn. Het lijkt heel veel, maar voor de centralisten juist erg overzichtelijk. Alain legt uit: “Als je 112 belt, dan neemt iemand op de voorste rij bureaus de telefoon op. De persoon daarachter zorgt ervoor dat politieagenten die in de buurt zijn worden gealarmeerd. Terwijl agenten naar de melding toegaan, krijgen zij steeds nieuwe informatie van ons.”

Wanneer bel je 112?
Wist je dat je ook altijd 112 moet bellen bij een misdrijf of als je een gevaarlijke situatie ziet? “Bijvoorbeeld als er een band midden op de snelweg ligt waardoor er ongelukken kunnen ontstaan”, vertelt Alain. “Maar ook als je een verdachte situatie ziet gebeuren, kun je 112 bellen. Bijvoorbeeld als je ’s avonds laat een verdacht persoon rond de woning van je buren ziet sluipen. Dan kunnen we daar direct op reageren. Het nummer 112 is in de hele Europese Unie te bellen bij spoed! Wil je contact met de politie, maar is er geen spoed? Bel dan met 0900-8844.”

   
Back to top button