Dodenherdenking op 4 Mei

LEEK – Op zaterdag 4 mei worden in de gemeente Leek op diverse plaatsen herdenkingen georganiseerd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Een ieder wordt uitgenodigd aan de herdenkingen deel te nemen.

Het wordt op prijs gesteld de Nederlandse vlag (zonder oranje wimpel) halfstok te hangen. Dit moet gebeuren van 18.00 uur tot zonsondergang (circa 21.10 uur).

LEEK

Om 19.40 uur kunnen belangstellenden zich verzamelen bij het Gemeentehuis van Leek voor een stille tocht naar het centrum. In verband met de reconstructie van het centrum van Leek vindt de herdenking dit jaar geheel plaats bij het Joodse Schooltje aan de Samuël Leviestraat.

Om 20.00 uur vindt daar een plechtigheid plaats. Na de twee minuten stilte is er een kort programma, waaraan wordt meegewerkt door leerlingen van de basisscholen Hasselbraam en de Van Panhuysschool (die het monument op De Dam hebben geadopteerd). Wethouder T.H. Haseloop-Amsing van de gemeente Leek houdt een toespraak.

Namens de Samuël Levie-Stichting zal mevr. Tanja Nab-van der Meulen de kaddisj zingen. Het is een van de belangrijkste algemene gebeden uit het Jodendom en niet in het Hebreeuws maar in het Aramees geschreven. Het wordt gebruikt bij de dagelijkse gebeden, in de eredienst en vooral ook door rouwenden, ter nagedachtenis aan overledenen.

Aansluitend kunnen bloemen worden gelegd bij het Schooltje. Leden van de Chr. Muziekvereniging Harmonie en Het Leeksterbloempje zorgen voor muzikale omlijsting en de Scouting is aanwezig met fakkels.

De organisatie is in handen van het ‘4 mei-comité Leek’.

TOLBERT

In Tolbert vindt om 19.15 uur een oecumenische herdenkingsbijeenkomst plaats in de dorpskerk op initiatief van de Protestantse gemeente Leek/Oldebert. Aansluitend volgt een stille tocht naar de begraafplaats, waar bloemen worden gelegd bij de graven van twee gesneuvelde geallieerde piloten. Burgemeester B.C. Hoekstra van de gemeente Leek is bij deze plechtigheid aanwezig, net als leerlingen van de basisscholen De Beelen en Regenboog uit Tolbert.

ZEVENHUIZEN

De Stichting Promotie Zevenhuizen legt bloemen bij het herinneringsmonument aan De Haspel en bij de oorlogsgraven op de begraafplaats aan de Kerkhoflaan. Hierbij is wethouder H. Morssink namens de gemeente Leek aanwezig.

VIERING OP 5 MEI

Op zondag 5 mei wordt de bevrijding gevierd. Het wordt op prijs gesteld op deze dag de Nederlandse vlag (zonder oranje wimpel) uit te hangen.

 

GEEN BEVRIJDINGSCONCERT

In Leek wordt dit jaar geen Bevrijdingsconcert georganiseerd door het ‘4 mei-comité Leek’. Dit vanwege het feit dat er geen geschikte ruimte beschikbaar is op zondagavond. Ook bleek het vanwege de lange meivakantie moeilijk om genoeg medewerkers te vinden om hun medewerking aan een concert of andere activiteit te verlenen.

Back to top button