Economie Westerkwartier presteert bovengemiddeld

WESTERKWARTIER – De gemeenten in het Westerkwartier komen de economische crisis tot op heden goed door. Sinds het uitbreken van de crisis in 2008 zijn er in het Westerkwartier 1.670 banen bijgekomen.

Ook in 2012 was er nog een groei van het aantal banen, terwijl de werkgelegenheid landelijk daalde. Dit blijkt uit het Jaarverslag economische zaken 2012 van de gemeente Leek.

Sinds 2008 is het aantal werkzame personen in het Westerkwartier gegroeid tot 23.050. De meeste banen kwamen er bij in Leek (+ 660), gevolgd door Marum (+ 460), Zuidhorn (+ 340) en Grootegast (+ 210). In 2012 daalde het aantal banen landelijk met 0,7%. In de gemeente Leek kwamen er tegen de landelijke trend in 53 banen bij in 2012.

Wanneer gekeken wordt naar de ontwikkeling per sector, valt op dat de groei van het aantal banen in de gemeente Leek voor rekening komt van de marktsector. In Leek groeide het aantal banen in 2012 in de sectoren handel (+48), bouwnijverheid (+17), ICT (+17) en industrie (+16). Landelijk daalde het aantal banen in deze sectoren en was de gezondheidszorg de enige sector die in 2012 een plus noteerde.

 

Gemeente Leek blijft investeren in economische ontwikkeling

 

Ook de komende jaren blijft de gemeente Leek zich inzetten voor de economsche ontwikkeling van de regio. De gemeente wil ondernemers faciliteren om te groeien en beschikt hiervoor met bedrijvenpark Leeksterveld over een uitstekende vestigingslocatie. Deze snelweglocatie is vooral geschikt voor bedrijven die een goede bereikbaarheid en een representatieve uitstraling belangrijk vinden.

Daarnaast is de gemeente Leek volop bezig met de nieuwe inrichting van het centrum. Deze kwaliteitsimpuls van de openbare ruimte zorgt er voor dat het centrum van Leek aantrekkelijker wordt voor bezoekers en winkeliers. Nu al is duidelijk dat deze publieke investeringen een stimulans vormen voor private investeringen. In 2012 is op de locaties Taxi de Graaf en Centrumschool nieuwbouw gerealiseerd. Ook voor andere locaties in het centrum zijn plannen in ontwikkeling, waarmee Leek haar positie als regionaal koopcentrum verder zal versterken.

Het in 2012 ingevoerde ondernemersfonds biedt nieuwe mogelijkheden voor ondernemers om samen te werken. De Stichting Ondernemersfonds Van Leek heeft afgelopen jaar een vijftal projecten gehonoreerd. Ook deze projecten leveren een bijdrage aan het ondernemersklimaat in de gemeente Leek.

 

Belangstellenden kunnen het Jaarverslag Economische Zaken 2012 inzien via de gemeentelijke website www.leek.nl.

Back to top button