Landgoed Nienoord klaar voor koninklijk bezoek

kaartje_nienoord_looproute_publiekLEEK – Het landgoed Nienoord is klaar voor het koninklijk bezoek op dinsdag 28 mei 2013. De Nienoordsingel is versierd met in oranje banieren en op verschillende plekken in en rond Leek hangen spandoeken met een welkom aan het paar.

Komende dinsdag brengen Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima het eerste provinciebezoek als koninklijk paar aan de provincie Groningen. Het feestelijke programma begint in de stad Groningen en gaat daarna verder in Leek, op het landgoed Nienoord.

 

Rond 10.30 uur ontvangt burgemeester Hoekstra van de gemeente Leek het koninklijk paar op het landgoed Nienoord. Daar maken ze een tocht in een historische koets. Op het borgterrein bezichtigt het paar de opgestelde museale koetsen en de door De Zijlen gemaakte portretten van Koningen en Koninginnen. Ook is er aandacht voor de drie genomineerde Groninger Kroonappels.

In de tuin is veel muziek, een streekproductenmarkt en er vindt een ontmoeting met de Vereniging Groninger Dorpen plaats, die de 13 leukste dorpen van Groningen van 2011 aan het paar zullen presenteren. Leerlingen van Kunstbedrijven Westerkwartier spelen muziek in de rozentuin. Hier presenteert het Familiepark Nienoord zich ook met onder andere een stoomtreintje.

Op 26 april hebben veel kinderen in onze provincie meegedaan aan de Koningsspelen. De leerlingen van de school met de meest originele Koningsspelen ontmoeten het koningspaar, dit zijn de leerlingen van cbs De Windroos uit Delfzijl. Ook alle basisschoolleerlingen uit de gemeente Leek zijn uitgenodigd het paar te verwelkomen, net als de bewoners van zorgcentrum Vredewold.

Burgemeester Hoekstra: “Ik vind het geweldig dat het koningspaar naar Leek komt, waar de Ommelanden zich presenteren op het prachtige landgoed Nienoord. In de korte periode van het bezoek proberen we zoveel mogelijk van onze mooie provincie te laten zien. Graag nodig ik alle belangstellenden uit ook na afloop van het koninklijk bezoek van de activiteiten op het landgoed Nienoord te genieten.”

 

Middagprogramma

De streekproductenmarkt op het landgoed is de hele middag nog te bezoeken. Ook de leukste dorpen

presenteren zich die middag nog in de tuin. Het Familiepark, het Zwemkasteel en museum Nienoord zijn vanaf 12.00 uur open en gratis toegankelijk. Na 12 uur zijn er ook doorlopend demonstraties schapendrijven door de Scheperij op het voormalige terrein van VEV op het landgoed.

 

Verkeer en parkeren

Het landgoed Nienoord is die ochtend alleen toegankelijk voor voetgangers vanaf het dorp Leek. De enige entree tot het landgoed is via het Evenemententerrein aan de Tolberterstraat. Op het Evenemententerrein kan men de auto of fiets kwijt. Vervolgens kan men lopend langs de tennisbanen of via de Burchtlaan naar het landgoed. Het borgterrein zelf is met hekken afgezet. Publiek kan aan de Nienoordsingel en in de borgtuin het koningspaar begroeten.

In verband met het Koninklijk bezoek wordt het centrum van Leek gedeeltelijk voor het autoverkeer afgesloten. Omleidingen worden ter plekke aangegeven.

Op 27 mei wordt in de loop van de dag de toegang naar Nienoord vanaf de Bosweg afgesloten. Het landgoed is die dag wel bereikbaar via de Tip.

Op 28 mei tussen 8.00 en 12.00 uur is de Tolberterstraat/De Tip vanaf de Ridderhof afgesloten en dit geldt ook voor de Bosweg vanaf de Hema. Er worden extra parkeerterreinen ingericht die door bebording worden aangegeven. Verkeer wordt via P-routes naar de parkeerweilanden geleid. Het doorgaande verkeer kan van de W.L. van Nassaulaan (tunnel) gebruik maken. Bij het openluchttheater Podium Nienoord zijn toiletten beschikbaar.

 

Vlaginstructie

U mag 28 mei de Nederlandse vlag hijsen. Het wordt een extra feestelijke ontvangst als de vlaggen in ieder geval langs de route van het koningspaar aan Midwolderweg, Tolberterstraat, Schreiershoek, Bosweg en Nienoordshaven hangen. Volgens de vlaginstructie geldt dat de vlag alleen tussen zonsopgang en zonsondergang uitgehangen wordt.

 

Gesloten

Op 28 mei 2013 is het gemeentehuis tot 13.00 uur gesloten voor publiek. Ook het Familiepark, Zwemkasteel en Museum Nienoord zijn in de ochtend gesloten tot 12.00 uur.

 

Informatie

Meer informatie is te vinden op www.leek.nl.

   
Back to top button