Veel gelezen

Reddingsoperatie op Noordzee verandert in bergingsoperatie; “Een complexe klus” (Update)

Helikopters vliegen in de vroege morgen over gemeente Westerkwartier

Regio – Update Rijkswaterstaat 15.30 uur: De rederij heeft een bergingsmaatschappij opdracht gegeven het brandende schip te bergen zodra dit mogelijk is. RWS heeft inmiddels een schip op locatie en houdt onder andere toezicht op het bergen. De scheepvaartroute is vrij toegankelijk.

Update Kustwacht Nederland 12.59 uur: De Guardian en Nordic proberen de zijkanten van het schip af te koelen met brandblusinstallaties. De Nordic wordt straks afgelost door de Fairplay 30. De brand aan boord van de Fremantle Highway kan nog niet geblust worden.

Update Rijkswaterstaat 12.25 uur: Rijkswaterstaat is nauw betrokken bij de situatie bij het brandende vrachtschip ten noorden van Ameland. Op dit moment staat het schip nog in de brand. RWS bekijkt met Kustwacht en bergingsbedrijven wat er moet gebeuren als het schip weggesleept en geborgen moet worden. Ze zetten alles op alles om de schade voor mens en omgeving zoveel mogelijk te beperken. “Één ding is zeker; dit betreft een complexe klus”

Een sleepboot van Rederij Noordgat is erin geslaagd om een kabel aan het schip te bevestigen, om te voorkomen dat het afdrijft en de belangrijke vaarroutes van en naar Duitsland blokkeert. “Het is fijn dat dat zo snel gelukt is, want er is sprake van sterke stroming en een harde wind”, zegt een medewerker van de rederij vanaf het schip tegen NOS.nl.

Update Kustwacht Nederland 11.48 uur: De situatie is onveranderd. Er is nog steeds veel rookvorming. Er wordt gewerkt aan een plan van aanpak. Hier worden verschillende scenario’s voor uitgewerkt. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

Oorspronkelijk bericht: 11.00 uur: In de nacht van dinsdag op woensdag was het in de vroege morgen een komen en gaan van helikopters in het luchtruim boven de gemeente Westerkwartier vanwege een reddingsoperatie op de Noordzee. Meerdere bezoekers vroegen zich af wat voor helikopters dit waren en waarom ze ’s nachts overvlogen.

Zo’n dertig kilometer ten noorden van Ameland, staat sinds middernacht een vrachtschip van 200 meter lang en 30 meter breed in brand. Het vrachtschip, de Fremantle Highway, is in Bremerhaven in Duitsland geladen met zo’n 3000 auto’s en was onderweg naar Egypte. Door nog onbekende oorzaak is er een forse brand ontstaan in het schip. Opvarenden hebben geprobeerd het vuur te blussen maar slaagden hier niet in.

Evacuatie
De kapitein werd door de Kustwacht geïnstrueerd dat het schip volledig geëvacueerd moest worden. De brand was te groot en er dreigde gevaar voor de opvarenden. Aan boord waren 23 bemanningsleden. Vanwege de hevigheid van het vuur sprongen zeven van hen gecontroleerd van het schip, waarna ze uit het water zijn gehaald door medewerkers van de kustwacht. Deze zijn met reddingsboten naar de haven van Lauwersoog gebracht.  Bij aankomst in Lauwersoog stond medisch personeel klaar.

Zowel de kustwachthelikopter als de traumahelikopter zijn beide naar Lauwersoog gevlogen om daar te assisteren tijden de aankomst van de opvarenden. Een opvarende is om het leven gekomen en er zijn zestien gewonden, meldt de Kustwacht.

Reddingsoperatie
In totaal zijn 2 helikopters met 16 (9+7) slachtoffers naar Groningen Airport Eelde gevlogen. Zij zijn vervoerd naar ziekenhuizen in de omgeving (Emmen, Groningen en Drachten). Dit gebeurde onder andere door ambulances die vanuit Noord-Holland en IJsselland kwamen ondersteunen. De 22 gewonden worden behandeld voor ademhalingsproblemen en/of brandwonden en/of botbreuken.

   
Back to top button