Zwerfvuilactie basisscholen Westerkwartier van start

Westerkwartier – Op vrijdag 18 maart is de grote zwerfvuilactie voor basisscholen in het Westerkwartier van start gegaan. Wethouder Hielke Westra gaf het startschot bij de basisschool de Windroos in Zuidhorn.

Het is de 20e editie van de Landelijke Opschoondag die zaterdag 19 maart plaatsvindt. Mascotte Petty Petfles was ook van de partij.

Dit jaar doen er 16 scholen en 1200 leerlingen mee. De leerlingen gingen in groepjes op pad met prikstokken en zakken. Voordat ze op pad gingen, speelden ze eerst het spel Ren je rot. De leerlingen kregen stukken afval die ze in de juiste kliko of in de milieupuut moesten gooien, als het fout is ben je af. De juryleden zijn de afvalcoaches Carmen en Mark. Zij geven informatie over de soorten afval en helpen inwoners hun huisvuil beter te scheiden. Als dank voor hun inzet kregen alle leerlingen een appeltje voor de dorst. En werd een nieuwe afvalbak onthuld (van gerecycled materiaal).

Afvalproblematiek
Doel van de actie is bewustwording creëren voor de afvalproblematiek. Zwerfvuil is lelijk en onnodig en gevaarlijk voor dieren, dichtbij en ver weg. Denk maar aan de zeedieren en de plastic soep.

De Windroos heeft 240 leerlingen. Ze doen mee aan de https://www.energychallenges.nl/ een initiatief van de provincies. Hierdoor worden de leerlingen bewust wat er aan energie wordt verbruikt en waar er zuiniger kan worden omgegaan met energie.

De organisatie van de zwerfvuilactie ligt in handen van NDCE, dé ondersteuner van natuur-, duurzaamheids- en cultuureducatie voor basisscholen en kinderopvang in het Westerkwartier.

   
Back to top button