Open depotdag bij Nationaal Rijtuigmuseum

LEEK – In november houdt het Nationaal Rijtuigmuseum in Leek voor de vijfde keer de zeer succesvolle ‘Open Depotdag’. Op zondag 26 november toont het museum de net verworven en zeldzame  Sociable; een rijtuig dat speciaal werd ontworpen voor plezierritten met wat grotere gezelschappen.

Hoewel van Duitse oorsprong was het vooral in Engeland in de 19e eeuw een populair rijtuig. Uit de bibliotheek toont het museum haar oudste album uit 1751 met 41 voorstellingen van de lijkstaatsie van Hoogheid Willem Carel Friso Prince van Oranje en Nassau.

Het museum geeft al sinds enkele jaren rondleidingen in het depot. De bezoeker krijgt dan uitleg en informatie gedurende een rondgang van een half uur en ziet slechts een beperkt deel van het depot. ‘Nu het museum in november beperkt open is, is het een prachtig idee om het hele depot open te stellen zodat we de bezoekers alle tijd kunnen gunnen om rond te kijken.’

Die tijd kan goed besteed worden want medewerkers van de afdeling collectie en restauratie zijn aanwezig om uitleg te geven over bijvoorbeeld het Apk-station voor koetsen, de tuigenkamer, de restauratie van bekleding, de registratie van objecten en de koetsenvriezer. Ook is er een selectie van kleding, gereedschappen en miniaturen te bewonderen en geven gidsen van het museum uitleg over de omvangrijke collectie rijtuigen.
De bovenverdieping met onder andere de unieke collectie arrensleden is voor het eerst onder begeleiding ook toegankelijk en in de bibliotheek zijn de medewerkers van harte bereid het publiek te informeren over de uitgebreide collectie boeken en archiefstukken o.a.

De lijkstaatsie van zijn doorluchtigste  Hoogheid Willem Carel Hendrik Friso Prince van Oranje en Nassau, gestorven 22 oktober 1751 te Huis ten Bosch, geboren 1711 te Leeuwarden, Stadhouder.

Dit album met 41 voorstellingen van de Begrafenisstoet te Delft op handgeschept papier, is ons oudste en kostbaarste bezit. Hierin opgenomen een lijst met personeel en tekeningen daarvan. Allen die uitgenodigd waren, uit het Hof met kledingvoorschriften, rangorde en plaats in de stoet.

Bezoekers krijgen toegang tot ruimtes die anders gesloten zijn voor het publiek, er zijn demonstraties en er is werk in uitvoering te zien. De Open Depotdag biedt een kijkje in de schatkamer van het museum en een blik op de bedrijfsvoering achter de schermen!

Het Rijtuigdepot is geopend van 13.00-17.00 uur. Entree 6,00 Museumkaart is geldig.

 

   
Back to top button