‘Opvallende move’ verleidt bedrijven in Tolbert tot binnendorpse verhuizing

TOLBERT – Geen hotel in Tolbert, maar een compleet nieuw kantorencluster. Oplettende passanten zullen het opgemerkt hebben: er is recent een klein detail veranderd aan het pand van De Postwagen aan de Hoofdstraat.

Enige tijd prijkte de toevoeging ‘Hotel’ op de voorgevel, sinds kort staat er enkel nog de bedrijfsnaam zelf op.

Wat is er gebeurd?
In 2012 (februari) ging het partycentrum in vlammen op. Alles leek verloren, maar het moraal hield stand. Destijds kozen de uitbaters voor een vrij radicale koerswijziging. In de nieuwe plannen verving een sfeervol restaurant het oude dorpscafé. Ook werd er gesproken over zes ruime hotelkamers.

Contouren
Dat restaurant kwam er in 2013, het hotel bleef slechts bij de beginfase. De contouren waren zichtbaar en de gevel was met de toevoeging ‘Hotel’ al voorbereid op de komst. Toch waren er wat twijfels over de absolute meerwaarde ten opzichte van de − reeds bestaande − groepsaccommodatie (Russische legerwagons).

Kansenverkenning
Een kansenverkenning leverde een alternatief op: het verbouwen van de ruimtes tot kantoren. De authentieke architectuur (voor bedrijven met uitstraling), de aanwezigheid van het restaurant (zakelijke lunch) en de uitgebreide parkeergelegenheid (gratis) zijn de onderliggende argumenten.

Ontmoetingsplaats
“Tel daar de professionele receptie en de prima vergaderfaciliteiten maar bij op”, zegt de externe marketingadviseur Dion van der Vaart. Hij tipte directeur Oetze Mulder. “De Postwagen is de laatste jaren steeds meer een populaire ontmoetingsplaats voor ondernemers in het land, dus kantoren zijn een logische stap.”

Opvallende move
Desondanks spreekt Van der Vaart over een ‘opvallende move’. “Het is wellicht ietwat tegen een trend in: de transformatie van kantoren naar andere functies. Vastgoedspecialist Dynamis benoemde dit jaar nog in een rapportage dat er steeds meer kantoormeters worden omgezet in… hotels!”

Entertainment en advocaten
Die ‘move’ pakt wel goed uit. Nog vóór de oplevering van de kantoren (eind november) zijn alle ruimtes verhuurd. PRO Bookings (entertainment professionals) en advocatenkantoor Borsch Advocatuur zijn de twee bedrijven die alle kantoren opeisen, voor (naar verwachting) tenminste drie jaar. Beide bedrijven waren (elders) al gevestigd in Tolbert.

Back to top button