Schakers Leek 1 verdienstelijk op de 2e plaats in NOSBO Achttallen A competitie

Leek – Door in de laatste wedstrijd Lewenborg 1 met 5,5 – 2,5 te verslaan veroverde Leek 1 de tweede plaats met 9 punten in de NOSBO competite. Het topteam Groninger Combinaties 1, met spelers uit de landelijke competitie, won alle wedstrijden en behaalde 14 punten.

Het begon slecht met Leek, Kees Praagman die extern nog niet had verloren, verloor snel doordat hij een paard achter kwam. Pieter Doller speelde met zwart de opening iets te voortvarend, gelukkig kon hij met zetherhaling het eerste halfje binnen halen voor Leek.

De talentvolle Tijmen Hofstra wist in het middenspel zijn tegenstander op te rollen en bracht de stand in evenwicht. Aan bord 1 won Aldert-Jan Keessen vrij gemakkelijk van zijn tegenstander van meer dan 200 ratingpunten lager. De jeugdige invaller Tobias van Essen bereikte na een verloren stelling toch nog remise. Johan ten Hoor wist een loper eindspel met een pluspion vakkundig in zijn voordeel te beslissen.

Bijzonder opmerkelijk slot
Hierna was remise uit de resterende 2 partijen voldoende voor de overwinning op Lewenborg. Sander Westerlaan stond in het eindspel van 2 lopers met pionnen tegen 1 toren met pionnen gewonnen. Hij moest het echter nauwkeurig spelen en oppassen niet te verliezen door mat of doordat a-pion zou doorlopen. Het slot van de partij was bijzonder opmerkelijk. De tegenstander gaf op omdat hij na een schaakje van de witte loper zijn toren zou verliezen (zie diagram). Hij had niet gezien dat na slaan van de toren de stelling pat was, hij kan geen enkele zet meer doen behalve zichzelf schaak zetten en dan is het remise.

In een betere stelling voor Marijn Swemmer werd de laatste partij tenslotte remise overeengekomen. In de interne competitie wist Jos Luchtenberg verdienstelijk remise te spelen tegen de ervaren Frans Huisman.

Toelichting diagram: Sander dreigt de toren te winnen. Na loper d5 schaak – Koning h7 en loper slaat toren op a2 is het pat.

   
Back to top button