Werknemers Prolyte Leek winnen na maandenlange strijd

LEEK – De werkers van Prolyte, bedrijf in podiumonderdelen, hebben de overwinning behaald na een maandenlange strijd over het sociaal plan. FNV Metaal sloot een akkoord af waarin de rechten uit het sociaal plan onveranderd blijven. Ook zijn er nu zelfs aanvullende afspraken gemaakt voor werkers die nog niet onder het sociaal plan vielen. Gisteren stemden alle werknemers voor het akkoord. Ook de ondernemingsraad staat erachter.

Afgelopen november werden de werkers verrast door het voornemen van de directie om voor de derde maal sinds 2011 te reorganiseren. De directie wilde het laatste werk in de productie en het magazijn verhuizen naar Roemenië. En de directie wilde de ontslagvergoeding in het sociaal plan niet betalen. Daar zou geen geld voor zijn. De ondernemingsraad wees de reorganisatie af en stuurde er nog op aan om het werk terug te halen uit Roemenië.

Al sinds half november voerden de werkers actie. Na de actie van vorige week waarbij de werkers steun ontvingen van diverse artiesten en met name van René Becker en Henk Wijngaard kwam er eindelijk wat schot in de zaak. Het belangeloze optreden van Becker en Wijngaard bij de acties gaf de actievoerders de moed om door te gaan. Ook de steun uit hun omgeving sterkte hen om niet met minder genoegen te nemen.

OR-lid en kaderlid bij FNV Metaal Dennis Bouma: “Wij hopen andere werkers in dit soort situaties te inspireren. Namens de groep gaat er nog een brief uit naar de werkers bij Alfa Laval. Daar willen ze de tent ook zomaar sluiten. We zullen hen zeggen dat actievoeren leidt tot de overwinning.”

FNV-bestuurder Bart Plaatje: “De ondernemingsraad van Prolyte heeft fantastisch werk geleverd. In ieder geval krijgt iedereen zijn compensatie. Nederland kent helaas nog geen wetgeving die protectie van echte banen kent. Dat wetende is dit de grootste overwinning op graaiende directies en aandeelhouders in lange tijd.”

Archieffoto: Jan Beets/Westnieuws.nl

   
Back to top button