Leek zet vaart achter klimaat- en energiedoelen

LEEK – Op woensdag 9 november vond de Klimaattop Noord-Nederland plaats. De gemeente Leek vaardigde ondernemers, wethouders en ambtenaren af om ervaringen te delen, nieuwe kennis en inspiratie op te halen.

Tijdens de Klimaattop was de gemeente Leek op meerdere fronten vertegenwoordigd. Het Leekster bedrijf Polyciviel hield een presentatie over CO2-absorberend asfalt. De wethouders Hans Morssink (Energie) en Karin Dekker (Milieu) waren aanwezig en hebben diverse afspraken ondertekend.

Een bestuurlijke handtekening werd gezet onder afspraken over energiezuinige openbare verlichting, de gemeentelijke collectieve inkoop van groene energie en een aanpak voor energiebesparing voor inwoners met een smalle beurs. Hans Morssink: “Tijdens de top hebben we laten zien dat er in de gemeente Leek hard wordt gewerkt aan de energietransitie.”

De gemeente verzorgde tijdens de top ook een werksessie in samenwerking met buurgemeente Zuidhorn. Het onderwerp was gasloze en energieneutrale nieuwbouw. Voor de nieuwbouwwijken Leek Oostindie en De Oostergast in Zuidhorn maakten de gemeenten eerder al gezamenlijk plannen om het aardgasnet in het vervolg achterwege te laten. Karin Dekker: “Tijdens de sessie bespraken we samen met het maatschappelijk veld de benodigde ingrediënten om aardgasvrije, energieneutrale nieuwbouw in het noorden tot de nieuwe standaard te verheffen.”

De Klimaattop Noord-Nederland was een initiatief van de drie noordelijke provincies. “Niet praten maar doen”, dat was de centrale boodschap van de klimaattop. Zo’n 200 initiatieven uit de regio meldden zich aan voor het evenement. Ruim 1.000 mensen bezochten het evenement.

Back to top button