Wordt de afvalstoffenheffing in gemeente Westerkwartier straks goedkoper?

WESTERKWARTIER – Afgelopen woensdag was het doorbijten voor de raadsleden en het college van de gemeente Westerkwartier.  Eerst werden de financiën en de plannen van de gemeente voor 2021 uitvoerig besproken. Daarna werd er ook nog gedebatteerd over ons huisafval.

Dit keer ging het niet over het inzamelen, maar over het hoe en welk bedrijf het restafval ( grijze container) en het groente-,fruit- en tuinafval ( groene container) na 2021 zou mogen verwerken. Nu wordt het Westerkwartierse afval nog verwerkt door Attero (Wijster).  Eind 2021 eindigt het huidige contract.

Rekenkameronderzoek
Eerder dit jaar stond de inzameling al op de agenda. Er was toen reuring bij veel inwoners. Via een ruim gesteunde petitie werd er geprotesteerd tegen de forse stijging van de kosten. Mede naar aanleiding hiervan vroeg raadslid J. de Vries van VZ Westerkwartier een onderzoek aan naar de manier van het aanbesteden van het inzamelen. De rekenkamer heeft kortgeleden bevestigd dat ze hier een nader onderzoek naar gaat doen.

Kritische vragen over voorstel college
Het voorstel van het college (burgemeester en wethouders) was om de verwerking van het afval uit de grijze en groene container door Omrin Friesland te laten doen. Omrin is eigendom van achttien Friese gemeenten en veertien niet-Friese gemeenten. Om mede-eigenaar te worden koopt Westerkwartier vijftig aandelen voor ongeveer 152.000 euro.

Uit een vooraf gehouden marktonderzoek was namelijk gebleken, dat het voor onze gemeente het beste en goedkoopste zou zijn om ook aandeelhouder te worden van Omrin en de verwerking bij hun onder te brengen.

In een eerder gehouden vooroverleg waren met name de fracties van Groen Links en VZ Westerkwartier nog kritisch. Naar aanleiding van diverse reacties van andere verwerkers en een belangengroep uit Harlingen had met name VZ meerdere vragen gesteld.

Keuze voor Omrin
Tijdens de raadsvergadering uitte Groen Links zorgen over de mogelijke uitstoot van de afvaloven van Omrin in Harlingen. VZ Westerkwartier hamerde op de huidige hoge afvalstoffenheffing en dat we zelfs daarmee nog steeds niet alle afvalkosten betaald hebben. Er moet nog steeds geld uit de reserves gehaald worden.

Raadslid J. de Vries van VZ : “Wat doen we niet goed? We hebben in onze gemeente de hoogste afvalkostenheffing van alle gemeentes in de drie noordelijke provincies.”  Deze fractie was dan ook zeer tevreden over het door het college beloofde fors lagere verwerkingstarief bij Omrin.

De ChristenUnie gaf aan dat er uit een onderzoek was gebleken dat de inwoners van het Westerkwartier de hoge kosten minder belangrijk vinden en juist erg tevreden zijn met de huidige manier van afvalafhandeling. Sterk Westerkwartier wilde ondanks het gehouden onderzoek toch aanbesteden. Uiteindelijk is de raad akkoord gegaan met het voorstel van het college. Alleen de fractie van Sterk Westerkwartier stemde tegen.

Ook de inwoners gaan profiteren
VZ Westerkwartier had via een motie het college gevraagd om ook daadwerkelijk het lagere verwerkingstarief straks terug te geven aan de inwoners. Dit via een verlaging van de heffing.

Wethouder Westra zegde dit toe zodra de reserve waaruit nu nog geld gehaald wordt weer is aangevuld en de kosten ook volledig gedekt zijn.

   
Back to top button