Politie geeft tips en waarschuwt bewoners voor inbraken tijdens het mooie weer

REGIO – De politie waarschuwt bewoners voor inbraken tijdens het zomerse weer. ‘Voorkom diefstal uit uw woning in verband met mooi zonnig lenteweer de komende dagen.’

Insluipen is een manier van inbreken met mooi weer. Sluit ramen en deuren die u niet in het zicht hebt. Ook als u thuis bent. En vergeet niet ramen en de deuren te sluiten wanneer u het huis verlaat, al is het maar een paar minuten. Een inbraak plegen is een kwestie van seconden.

Insluipen
Een vooral in de zomerperiode populaire manier van inbreken is insluipen. Hier kleven relatief weinig risico’s voor de inbreker aan omdat hij niets hoeft ‘te breken’, hij hoeft alleen maar door te lopen. Wanneer hij onverhoeds de bewoner tegen het lijf loopt maakt hij zijn excuses, zegt bij het verkeerde huis te zijn en vertrekt weer. Het risico gepakt te worden voor een strafbaar feit is minimaal.

Wat kunt u hiertegen doen?
Sluit ramen en deuren die u niet in het zicht hebt. Ook als u thuis bent. En vergeet niet ramen en de deuren te sluiten wanneer u het huis verlaat, al is het maar een paar minuten. Want een inbraak plegen is een kwestie van seconden.

Hengelen
Via de brievenbus wordt geprobeerd met behulp van een ijzerdraad (denk bijvoorbeeld aan een kleerhanger) het slot open te draaien of te ontgrendelen.

Wat kunt u hiertegen doen?
Zorg dat de deur altijd (dus ook overdag) op het nachtslot zit en laat de sleutel niet in het slot zitten.

Flipperen
Flipperen is het wegduwen van de dagschoot met behulp van een hard stuk plastic zoals een credit card of een stuk frisdrankfles.

Wat kunt u hiertegen doen?
Ook hier geldt: zorg dat de deur op het nachtslot zit. Het is dan niet mogelijk te flipperen omdat de dagschoot niet teruggeduwd kan worden. Ook een anti-inbraakstrip werkt tegen flipperen.

Inbreken via een bovenlicht
Een bovenlicht is het kleine raam boven een deur of raam. Vaak staat het bovenlicht op een kier of is op een heel eenvoudige manier vergrendeld. Voor inbrekers is het een fluitje van een cent het bovenlicht te forceren en te openen, vooral als een kliko of ladder in de buurt is waar ze op kunnen staan.

Via het bovenlicht kan de deur of raam worden geopend wanneer de sleutel nog in het slot zit. Wanneer het bovenlicht groot is of de inbreker klein kan ook nog via het bovenlicht naar binnen worden geklommen.

Wat kunt u hiertegen doen?
Zorg voor een goede afsluiting van het bovenlicht.

Openwrikken
Het openwrikken van ramen en deuren gebeurt met behulp van een koevoet of schroevendraaier.

Wat kunt u hiertegen doen?
Overweeg uw ramen te voorzien van grendels met sloten, een oplegslot of dievenklauwen. En voor deuren is het aan te raden deze te voorzien van een anti-inbraakstrip.

Gaatjes boren
Eerst wordt een gaatje geboord in het kozijn vlak in de buurt bij de hefboom van raam en deur. Daarna wordt met een ijzerdraad via het gaatje geprobeerd het raam of de deurgrendel te openen.

Wat kunt u hiertegen doen?
Schaf deurgrendels met sloten aan of voorzie ramen en deuren van een oplegslot. Zorg er wel voor dat de sleutel niet in het slot blijft zitten.

Afbreekmethode
Hierbij wordt het cilinderslot afgebroken. Dit kan sloten waarvan de deurplaat met een schroevendraaier eenvoudig kan worden afgedraaid en vervolgens wordt het cilinderslot dat uitsteekt afgebroken.

Wat kunt u hiertegen doen?
Schaf een verzonken cilinderslot aan.

Tot slot
Samenvattend kunnen we stellen dat u het een inbreker bijzonder moeilijk maakt wanneer:
1. U zorgt voor voor goed hang- en sluitwerk (verzonken cilinderslot, anti-inbraakstrips, barrièrestang, raam- en deurgrendels die van sloten zijn voorzien) op deuren en ramen en bovenlichten. Vergeet ook niet te denken aan lichtkoepels en garages.
2. U zorgt dat uw ramen en deuren gesloten houdt die u niet in het zicht hebt;
3. U zorgt dat deuren altijd op het nachtslot zitten en de sleutels niet in de sloten achterblijven (dit geldt voor ramen en deuren).

Back to top button