Wethouders brengen milieuzak-campagne onder de aandacht

WESTERKWARTIER – Op vrijdag 2 maart 2018 tussen 10.00 en 11.00 uur vragen de milieuwethouders uit het Westerkwartier aandacht voor het gescheiden inzamelen van huishoudelijk afval. Zij brengen hiermee de Westerkwartierbrede campagne om afval beter te scheiden nogmaals onder de aandacht. Wethouder Henk Bakker van Zuidhorn licht als startschot de actie toe.

De gemeenten Leek, Grootegast, Marum en Zuidhorn scoren hoog op het gescheiden inzamelen van afval, maar op een aantal punten kan het nog beter. In de milieuzak worden regelmatig voorwerpen aangetroffen die er niet in horen, zoals producten van kunststof (hard plastic), landbouwfolie, kuilplastic, net- en stretchfolie. Ook papier wordt geregeld aangetroffen.

Om de afvalscheiding onder de aandacht te brengen, is er in het najaar van 2017 een campagne gevoerd. Hiervoor zijn milieuzakken met een nieuwe bedrukking verspreid en flyers met informatie over wat in de zak mag en wat in de bak moet. Deze informatie is ook op de website www.milieuzak.nl te vinden.

Om de campagne nog eens onder de aandacht te brengen geven de bestuurders op 2 maart 2018 informatie over de gescheiden afvalinzameling aan de Overtuinen (Burgemeester Kruisingalaan) in Zuidhorn. Daar is ook de unieke huisvuilauto van HRM te bewonderen. Inwoners die kunnen aantonen dat ze goed bezig zijn met de afvalscheiding krijgen uit handen van de wethouders een duurzaam presentje.

De Westerkwartiergemeenten scoren hoog in het scheiden van huishoudelijk afval. De waardering van de inwoners voor de wijze van inzameling is zeer hoog. Bij een landelijk onderzoek in 2017 van de NOS en de regionale omroepen is gebleken dat inwoners van de gemeenten Leek en Zuidhorn het meest tevreden zijn over de afvalinzameling (eerste en tweede plaats). Grootegast en Marum hebben in de afgelopen jaren al eens de Recycle Award Oud papier en karton van Nedvang gewonnen als best presterende gemeente (meeste kilo’s per inwoner). De gemeenten zijn dan ook zeer tevreden met de medewerking die inwoners verlenen bij de gescheiden inzameling, ook al kan het hier en daar dus nog een tikkeltje beter.

   
Back to top button