Vrijdagavond bloedmaan te zien tijdens langste maansverduistering van deze eeuw

LANDELIJK – Vanavond (27 juli 2018) is er een bijzonder fenomeen te zien in de lucht: een bloedmaan. Het is de langste maansverduistering van deze eeuw.

Vanwege deze maansverduistering komt de maan vrijdag aan het einde van de dag op als een bloedrode bol. Een maansverduistering of eclips gebeurt als de aarde precies tussen de zon en de maan in komt te staan. De maan beweegt zich dan door de schaduw van de aarde en daardoor valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak. Het zonlicht dat langs de aarde schijnt, wordt door de dampkring afgebogen naar de maan. Omdat rood licht het beste wordt afgebogen kleurt de maan tijdens de eclips bloedrood.

Weerverwachting
Op dit moment zijn de weersverwachtingen goed voor vrijdagavond en worden er weinig tot geen wolken verwacht.

Als de maan om 21.33 uur opkomt in Nederland is hij al verduisterd, maar doordat het dan nog te licht is zal hij niet goed te zien zijn. Maar om 22.22 uur, tijdens de maximale eclips, is het zeker donker genoeg om het schouwspel van de bloedrode maan te kunnen zien. De totale eclips eindigt om 23.14 uur.

Daarna begint er langzaam weer licht op de maan te vallen en wordt hij beetje bij beetje weer helder van kleur. Het duurt ongeveer twee uur voor de maan weer helemaal als vanouds schijnt.

Back to top button