Morgen het derde Leekster Muzikaal Meespeel Festival

LEEK – Komende zaterdag vindt het 3e Leekster Muziek Festival plaats in de Rodenburghal en het RodenburgTheater in Leek. Met de komst van de nieuwe gemeente Westerkwartier, lijkt het misschien wel het laatste festival.

Voorzitter Hans Greuter, saxofoondocent en spelend lid van Flexx Music Woldhoorn Tolbert denkt daar anders over. “De naam zal dan misschien moeten veranderen, maar het festival staat als een huis”. ” Hij verwacht dat er veel muzikanten uit het hele Westerkwartier meedoen. Wat zou het toch geweldig zijn als we er een Westerkwarties Muziek Festival van kunnen maken”.

Greuter benadrukt het educatieve karakter van het festival. “Er komen 6 gastdocenten die tijdens het festival diverse workshops zullen verzorgen”. De workshops zullen worden verdeeld in diverse segmenten: fluiten, houtgroep, klein koper, groot koper, saxofoons en slagwerk. De deelnemende muzikanten krijgen onder andere les in techniek, houding en kennis van het instrument. Na het volgen van de workshops, zullen alle muzikanten gezamenlijk gaan repeteren, waarna er rond kwart over vier s middags een prachtig concert zal worden gegeven.

“Het festival is er voor iedereen die veel plezier en ontspanning haalt uit het musiceren” zegt Greuter. “Wel is het een pré als iedereen tenminste op A niveau kan musiceren” “Ook hoeft men niet in de gemeente Leek te wonen om mee te kunnen doen. Iedereen die een van bovengenoemde instrumenten bespeelt uit het Westerkwartier is welkom”.

De deelname aan het festival is gratis en via [email protected] kan men zich nog aanmelden onder vermelding van naam en instrument.

Greuter hoopt dat het festival met name de jeugd weer enthousiast krijgt voor het musiceren.  “Maar natuurlijk ook de wat oudere muzikanten die misschien net dat stapje nodig hebben om hun instrument van weleer weer op te pakken”. “Muziekverenigingen hebben het moeilijk, leden aantallen lopen terug en bestuurlijke functies zijn moeilijk te vervullen”

Het concert zal bestaan uit 4 te spelen werken, waarbij elk stuk nadruk legt op de verschillende disciplines. “Binnen de blaasmuziek kennen we natuurlijk verschillen” legt Greuter uit. “Een Harmonie zal herkenbaar zijn aan de warme klanken van houtinstrumenten, terwijl een Fanfare meer koperklank zal laten horen. Slagwerk heeft natuurlijk zijn eigen kenmerken en ook zal er aandacht zijn voor de blaaskapelmuziek”

Het belooft een mooi dag te worden” besluit Greuter zijn verhaal. “We hopen op een groot deelnemersveld en veel toeschouwers”.

Het Festival vindt plaats op zaterdag 6 oktober in de Rodenburghal en het Rodenburgtheater Rodenburg 2, 9351 PV Leek. Inloop voor de deelnemers vanaf 9.00 uur. Het afsluitende concert zal aanvangen on 16.15 uur. De toegang is gratis.

Bezoekers wordt aangeraden om zoveel mogelijk per fiets of openbaar vervoer te komen, diezelfde dag finisht ook de Westerkwartier Marathon op het parkeerterrein van Sportpark Rodenburg!

Back to top button