Westerkwartier heeft sluitende begroting met ruimte voor nieuwe ambities

Westerkwartier – Westerkwartier presenteert een sluitende begroting voor 2023. Het is de eerste begroting van het nieuwe college, gebaseerd op het fundament van de voorgaande jaren. In de begroting zijn nog geen nieuwe beleidsvoornemens verwerkt, maar in de jaren 2023 tot en met 2025 is financiële ruimte in de begroting gereserveerd om invulling te kunnen geven aan nieuwe ambities.

Nieuw beleid volgt in collegeuitvoeringsprogramma aan het eind van dit jaar
Dat er geen nieuw beleid is opgenomen in de begroting heeft te maken met de coalitievorming die net voor het zomerreces is afgerond. Op 11 juli is het coalitieakkoord ‘Het gaat verder in Westerkwartier: veerkrachtiger, innovatiever en socialer’ gepresenteerd. Het coalitieakkoord wordt uitgewerkt in een collegeuitvoeringsprogramma, waarbij de ambities worden vertaald naar doelen en resultaten. Het college verwacht het uitvoeringsprogramma in december te kunnen presenteren.

Het financieel beeld vanaf 2026 is onzeker
Het financiële plaatje tot en met 2025 ziet er gunstig uit. Er is in de jaren 2023, 2024 en 2025 nog ruimte beschikbaar om in te zetten op ambities. Ook is de gemeente tevreden over de financiële positie van de gemeente, die in de afgelopen jaren steeds is verbeterd. Wel zijn er zorgen over de financiële situatie vanaf 2026. Het Rijk is van plan om gemeenten dan op een andere manier te bekostigen, maar het waarom en hoe daarachter is nog niet duidelijk. Voor Westerkwartier betekent dit een terugval van ongeveer 9 miljoen euro. Als de gemeente wil bijdragen aan maatschappelijke ontwikkelingen zoals energietransitie, woningbouw, en circulaire economie, dan hebben ze zekerheid nodig over de structurele middelen die de gemeente krijgt. Vooralsnog zet de gemeente de beschikbare financiële ruimte daarom ook vooral incidenteel in en beperken ze nieuwe verplichtingen voor langere termijn.

Zorgen om maatschappelijke ontwikkelingen
We leven in een onzekere tijd met onder meer hoge inflatie en stijgende energieprijzen. Dit heeft een grote impact op de bestaanszekerheid van inwoners, maatschappelijk organisaties en bedrijven. Om hier ondersteuning in te bieden, kijken we naar landelijke regelingen die het kabinet beschikbaar heeft gesteld en naar beschikbare lokale regelingen. We zijn ons er bewust van dat veel inwoners en organisaties in een ingewikkelde situatie zitten die wij niet zomaar kunnen oplossen.

Behandeling begroting
Woensdag 26 oktober is de behandeling van de begroting 2023 in het raadsoverleg. Dan is er ook ruimte voor belanghebbenden om in te spreken. Woensdag 9 november is de behandeling in de gemeenteraad. De begroting is te vinden op www.westerkwartier.nl/begroting2023.

   
Back to top button