Leekster ondernemers willen Pinkstermarkt flinke boost geven

LEEK – De Pinkstermarkt is een eeuwenlang begrip in Leek en omgeving. Bij veel inwoners begint het weer te kriebelen wanneer de kermiswagens weer worden gespot in de straten richting Nienoord. De kermis, een groot onderdeel van het volksfeest, was vroeger een langgerekt fenomeen op de Dam en de Bosweg.

Na de herinrichting van het centrum moest de kermis uitwijken naar de Tip, een achtergelegen parkeerplaats in het centrum. Dit is al jaren een feit en nog steeds vinden veel inwoners dat het hart uit de Pinkstermarkt gehaald is en doen hier nog steeds hun beklag over. Kortom, het leeft nog steeds enorm.

Drie ondernemers uit de gemeente nemen nu het initiatief om de Pinkstermarkt een flinke boost te geven. Zij weten dat de oude situatie nooit terug zal komen omdat dit technisch gezien onmogelijk is. Martin Kuiper, Rik Groenewold en Paul van Essen willen ter compensatie een podium plaatsen op de grote parkeerplaats aan de Samuel Leviestraat. Het hart van de Pinkstermarkt weer laten kloppen met optredens van aansprekende artiesten voor jong en oud is het uiteindelijke doel. Er is inmiddels al een evenementenvergunning aangevraagd.

Volgens Kuiper zijn vele tradities de afgelopen jaren verloren gegaan. Ik ben iemand van de oude stempel en zie graag de oude gezellige sfeer terug en daar zet ik mij graag voor in. Van Essen gooit daar nog een schepje bovenop, zie de feestweek in Zevenhuizen, waar de al jaren gesloten discotheek Pruim populaire artiesten en bands in de feesttent had optreden. Dat was een geweldig feest waar bezoekers uit alle noordelijke provincies en sommige ver daarbuiten op af kwamen.

Wat zou het toch mooi zijn dat bijvoorbeeld de Golden Earring weer binnen de gemeentegrenzen te zien zal zijn aldus de enthousiaste evenementenman. Wij moeten natuurlijk niet vergeten dat de tijden verandert zijn zegt Rik Groenewold. Mensen hebben andere behoeftes en zaten middenin de economische crisis. Dat heeft niet alleen een verschraling van het aanbod in de horeca maar ook op evenementen tot gevolg gehad. Wij willen ons met hart en ziel inzetten om hier echt iets neer te zetten en ambiëren echte Leek-promotie zegt de altijd goedlachse kroegbaas uit de Tolberterstraat.

Er zal veel moeten gebeuren om het podium tijdens de pinksterdagen in te passen in het gebied. Zo zal er goed gekeken moeten worden om aan de wettelijke eisen van geluidsbelasting te voldoen zodat overlast tot een minimum zal worden beperkt. Over de bereikbaarheid van de winkeliers in het centrum zijn de ondernemers positief want het podium begint immers pas als de winkels gesloten zijn.

Daarnaast neemt een podium weinig parkeerruimte in. Ook zal het evenement ingepast moeten gaan worden met o.a. de kramen op Pinkstermaandag. In goed overleg is er veel mogelijk en de heren beseffen maar al te goed dat ze voor een grote uitdaging staan!

Back to top button