Leekster Nijeborg leerlingen op Internationale uitwisseling

LEEK – Ruim veertig leerlingen van de Nijeborg in Leek brachten de afgelopen week door in het buitenland. In het kader van een internationale uitwisseling met logeerden de leerlingen een week lang bij Spaanse en Italiaanse gastgezinnen.

In het komende voorjaar brengen de Spaanse en Italiaanse scholieren een tegenbezoek aan Leek.

Voor de jeugdige reizigers was het een spannende week. Vliegen vanaf Schiphol – voor sommigen was het de eerste keer – en logeren in een vreemde omgeving. De gastscholen hadden een afwisselend en vrolijk programma opgesteld waarin culturele uitstapjes werden afgewisseld met lekker een middagje shoppen of sporten. Zo bezochten de leerlingen die in Bilbao verbleven het stadje Guernica dat in de jaren dertig tijdens de Spaanse burgeroorlog werd gebombardeerd, een gebeurtenis die door Pablo Picasso is vastgelegd op het wereldberoemde schilderij Guernica. In Italië logeerden de vierdeklassers in het stadje Cittadella, dat beroemd is om de prachtige middeleeuwse muren rondom het oude stadscentrum. Zij brachten onder andere een bezoek aan het wonderschone Venetië.

Naast de culturele verrijking en de kennismaking met een ander land levert de uitwisseling de examenkandidaten ook een betere beheersing van de Engelse taal op. De hele week gebruikten de scholieren het Engels om met elkaar te praten.

Deze week zullen de leerlingen weer gewoon naar school gaan. Het eindexamen is in aantocht en ook dat verdient aandacht. Maar een ervaring als die van de internationale uitwisseling is er een voor het leven en geeft een meerwaarde aan de VMBO-opleiding die niet in cijfers uit te drukken is.

   
Back to top button