Westerkwartier zet vriendschapsbanden met Kingborough en Tasman District voort

WESTERKWARTIER – Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerkwartier heeft dinsdag 19 februari 2019 besloten de vriendschapsbanden met Kingborough (Australië) en Tasman District (Nieuw-Zeeland) voort te zetten.

Deze vriendschapsbanden zijn in de voormalige gemeente Grootegast ontstaan. De contacten tussen Lutjegast, de geboortegrond van Abel Tasman en de plekken Kingborough en Tasman District, die hij als eerste westerling ontdekte, zijn altijd een natuurlijke basis geweest voor deze verbondenheid.

Nationaal belang
Het voortzetten van deze vriendschapsbanden heeft niet alleen een lokaal en regionaal belang door de historie en de cultuur, maar ook een nationaal belang. Dit komt tot uiting in de contacten van de gemeente Westerkwartier en het Abel Tasman Museum in Lutjegast met de ambassades van Australië en Nieuw-Zeeland. De ambassadeur van Australië, Matthew Neuhaus, bracht 15 februari een kennismakingsbezoek aan het Abel Tasman Museum. Hij werd daar welkom geheten door burgemeester Koos Wiersma.

Raad
Het college stelt de gemeenteraad voor in te stemmen met het besluit de vriendschapsbanden met Kingborough en Tasman District voort te zetten. Dit voorstel komt aan de orde in de raadsvergadering van 27 maart aanstaande.

Abel Tasman Koers en Kompas gemeente Westerkartier (.PDF)

   .
Back to top button