Oud Leekster Kristian Ruiter wereldkampioen met TU Delft Solar Boat Team

LEEK/MONACO – Het TU Delft Solar Boat Team is tijdens de Solar & Energy Boat Challenge 2019 wereldkampioen zonneboot racen op open zee geworden. Afgelopen vrijdag 5- en zaterdag 6 juli streden vier teams in Monaco om de wereldtitel.

De Delftse studenten hebben voor het eerst in de geschiedenis van het team meegedaan aan de offshore class en zijn daarmee het eerste Nederlandse team dat met een zonneboot op open zee heeft geracet.

Oud Leekster
Kristian Ruiter, oud Leekster en Team Manger TU Delft Solar Boat Team vertelt: “Door uitstekende omstandigheden, een team dat heel goed samen werkte en perfect functionerende boot, hebben we erg hoge snelheden kunnen behalen en zelfs een snelheidsrecord voor de boot kunnen neerzetten met een snelheid 35 km/u.”

“Eén van de redenen waarom ik bij het TU Delft Solar Boat Team ben gegaan is omdat ik later graag de werelden van management en techniek wil combineren. Beide werelden vind ik namelijk ontzettend fascinerend. Ik zie het als uitdaging voor mezelf om later een goede manager te zijn met verstand van zaken. Dus zorgen dat je weet waar je over praat als je een belangrijke beslissing moet maken.”

Strategische uitdaging
De langeafstandsrace van 60 km die op zaterdag plaatsvond was voor het team een grote uitdaging. “De zonnepanelen zaten niet meer op het dek en dus moesten we het doen met de energie die al was opgeslagen in de batterijen. Dit resulteerde in lagere snelheden en een grote strategische uitdaging om het verbruik en de batterijcapaciteit te laten matchen. Desondanks ben ik enorm trots op ons team dat we door efficiënt te varen en alles op alles te zetten, wereldkampioen zijn geworden”, zegt Ruiter. Het team kwam bijna twee keer zo snel over de finish dan de competitie, die onderweg nog moesten opladen.

Foto’s en informatie: TU Delft Solar Boat Team

 

Back to top button