Uitslag onderzoek vliegenoverlast Leek/Tolbert; niet meer vliegen dan elders in de provincie

LEEK/TOLBERT – Vorige week heeft een specialist van de milieudienst Groningen in verband met de vliegenoverlast in de wijken Sintmaheerd en Diepswal in Tolbert onderzoek verricht op en in de omgeving van het industrieterrein Diepswal.

Volgens de specialist waren er niet meer vliegen dan hij elders in de provincie Groningen aantreft. Wel is binnen de provincie de laatste jaren sprake van een toename van het aantal huisvliegen. Dit wordt mogelijk veroorzaakt door de warme zomers en relatief warme winters.

Onderzoek vliegenoverlast
In juni kwamen bij de gemeente Westerkwartier de eerste meldingen binnen over vliegenoverlast, vooral uit de wijken Sintmaheerd en Diepswal in Tolbert. De Omgevingsdienst Groningen, die milieucontroles uitvoert in de gemeente Westerkwartier, heeft toen op verzoek van de gemeente onderzoek gedaan bij omliggende bedrijven. Deze bleken niet de oorzaak te zijn van de vliegenoverlast.

De gemeente is daarna verder gaan zoeken in de (omgeving van) genoemde wijken naar de mogelijke bron van de vliegenoverlast. De buitendienst en toezichthouders van de gemeente hebben in onder meer Diepswal, Sintmaheerdt, Wolveschans en Oostindie gezocht. Zij hebben niet kunnen achterhalen wat de oorzaak is. Ook de Omgevingsdienst Groningen heeft geen concrete bron kunnen herleiden van waaruit de overlast voortkomt.

Specialist
Op basis van bovenstaande resultaten heeft de gemeente de deskundigheid ingeschakeld van de plaagdierenbestrijding van de gemeente Groningen. Deze specialist van de milieudienst Groningen heeft tijdens zijn onderzoek vorige week geen buitensporige hoeveelheid vliegen (meer) aangetroffen. Hij verwacht dat de overlast steeds verder afneemt.

Lokzakken
Mochten de overlast weer toenemen, dan kan de gemeente eventueel lokzakken plaatsen. Door de afname van het aantal vliegen heeft nu plaatsen van lokzakken geen zin volgens de specialist.

Een lokzak of vliegenzak lokt vliegen met behulp van natuurlijke gifvrije stoffen. Eén maal in de zak kunnen de vliegen niet meer naar buiten. Door de lokzakken op verschillende plaatsen op te hangen kan worden vastgesteld waar de vliegen het meest voorkomen. Zo kan (mogelijk) een bron worden opgespoord. Met de specialist is afgesproken, volgend voorjaar bij vliegenoverlast, deze lokzakken te plaatsen.

Burgemeester Koos Wiersma: “Wij vinden het erg vervelend voor inwoners die overlast hebben van de vliegen. Vooral ook omdat geen bron is te achterhalen. Wanneer volgend jaar weer sprake is van vliegenoverlast zet de gemeente lokzakken in waarmee we mogelijk de bron kunnen achterhalen en maatregelen kunnen nemen.”

Back to top button