Komt u ook in actie voor de Donorweek?

LEEK – Van 14 t/m 20 oktober 2013 is de Nationale Donorweek. Die week staat Nederland weer in het teken van orgaan- en weefseldonatie. Want Nederland heeft meer orgaandonoren nodig. 

Er is namelijk een groot tekort aan organen. Hierdoor overlijden er jaarlijks tientallen patiënten die te lang op een donororgaan moeten wachten. Donorregistratie is daarom van levensbelang. De gemeente Leek zet zich actief in voor het verhogen van het aantal donorregistraties en stelt donorformulieren beschikbaar via www.leek.nl en in het gemeentehuis. Uw gemeente zegt Ja tegen donorregistratie. Bent u al Donor? Ga naar www.jaofnee.nl of haal het formulier in het gemeentehuis en meld u aan!

 

Donor worden, ja of nee. Niet altijd een gemakkelijke beslissing. Veel mensen hebben deze beslissing gelukkig al wel genomen en hun keuze vastgelegd in het Donorregister. Dat geeft ook veel duidelijkheid voor de nabestaanden. Toch zijn er ook mensen die de beslissing nog niet hebben genomen. Op dit moment hebben ongeveer 7 miljoen Nederlanders boven de 18 jaar hun keuze nog niet vastgelegd in het Donorregister. Terwijl uit onderzoek blijkt dat 35% van deze mensen positief staat tegenover donatie van de eigen organen na overlijden. Wanneer iemand zijn of haar keuze over donatie niet heeft vastgelegd, dan wordt de nabestaanden om toestemming gevraagd. Een moeilijke beslissing die zij op een zeer emotioneel moment moeten nemen. Dat blijkt ook uit de cijfers, in 2009 weigerde 68% van de nabestaanden de organen en weefsels van hun dierbare af te staan voor transplantatie. Daarom is het van groot belang dat donorregistratie bespreekbaar wordt gemaakt.

Want als meer mensen zich als donor registreren, kunnen meer levens worden gered.

Helpt u mee de donorstand te verhogen? De donorstand is te volgen op www.jaofnee.nl.

Back to top button