VEV’67 verspeeld voorsprong in de laatste minuut

LEEK – Op zaterdag 7 februari 2015 stond er voor mannen van VEV’67 eindelijk weer een wedstrijd op het programma waarin het om de knikkers zou gaan.

Dat de winterstop langer heeft geduurd dan was gepland heeft te maken met het feit dat koning winter de laatste twee weken roet in het eten had gegooid. De laatste officiële wedstrijd lijkt daarom alweer een eeuwigheid geleden. De echte kenners weten ongetwijfeld nog welke wedstrijd dat was en wat de uitslag daarvan was. De auteur van dit verslag heeft denkelijk een selectief geheugen want hij is de uitslag al lang weer vergeten. In de tussenliggende periode werd de finale avond van het Leekster voetbalgala gehaald en werden er verschillende oefenpotjes gespeeld met wisselende resultaten.

Of de wedstrijd van 7 februari doorgang kon vinden was lange tijd twijfelachtig, mede dankzij de gladheid in de ochtend van die dag, maar kon uiteindelijk toch doorgang vinden. Na de tactische bespreking moesten de spelers in een miezerig regentje de spiertjes losmaken. Ook invaller grensrechter Ari Buikema gooide de spieren los en liet zien nog een aardig balletje hoog te kunnen houden. Na de warming-up, waarbij pupil van de week Hugo Stenekes een rondootje deed met de wisselspelers, waren het de volgende spelers die PKC aan de zegekar moesten zien te binden.

Bert Jan Vos ( GK ), Jan Herman Teeninga ( C ), Wessel van der Galien, Robin Elderman, Joachim Wiegman, Jacob Tjoelker, Jeffrey Visser, Enrico Wardenier, Vincent de Koning, Alexander Goos, Rense Dijk, Thijs Tjoelker, Marco Soeten, Steffan Hollemans, Arnold de Roo, Benjamin van Aurich ( GK )

De wedstrijd:
Nadat de toss was verricht en Hugo Stenekes de doelman van PKC had gepasseerd kon de wedstrijd beginnen. De beginfase was het aftasten geblazen waardoor grote kansen schaars waren. PKC oogde wat dreigender en had VEV’67 het geluk dat de aannames op de lange bal meestal net niet goed waren. Hierdoor ontstonden geen gevaarlijke situaties voor de goal. Eenmaal was de aanname wel goed maar de lage voorzet te hard waardoor de inlopende spits niet tegen de bal aan kon lopen voor een doelpunt. Na de eerste schermutselingen kreeg VEV’67 na een dik kwartier een hoekschop te nemen. De prima corner van routinier Jan Herman Teeninga belandde op de kruin van Robin Elderman die prima tegendraads inkopte. De kopbal was de doelman te machtig maar tot zijn opluchting kreeg hij assistentie van de paal en zijn verdediger die samen de bal uit het doel wisten te houden. Beide ploegen wisten weinig grote kansen te creëren maar desondanks was VEV’67 opnieuw dichtbij een doelpunt. Een stuiterende bal werd in de loop doorgekopt door Joachim Wiegman die daarmee de diepgaande Jeffrey Visser wegstuurde. Schuin links voor de goal nam de rappe aanvaller de bal in een keer op de pantoffel en leek de bal richting kruising te zeilen.

Dat laatste gebeurde ook alleen had de goalie van PKC een prima save in huis waarbij hij met zijn vingertoppen de bal zijn doel wist te ranselen. Teleurstelling in het VEV’67 kamp dat later opgelucht kon adem halen bij een grote kans voor PKC. Vanaf de rechterkant van PKC werd de bal cross voorgegeven waarbij de bal na de stuit vakkundig gecontroleerd werd door de spits van PKC. Vrij voor Bert Jan Vos leek de 0-1 in de maak en ging de bal voorbij aan de zwevende goalie van VEV’67. De voorsprong voor PKC leek een feit maar de bal ging voor PKC langs de verkeerde kant van de paal naast voor een doeltrap. Hierna was het tijd voor beide ploegen om de kleedkamer op te zoeken voor de thee. In de rust werd er gewisseld en werd Marco Soeten binnen de lijnen gebracht en kon Alex Goos een douche uitzoeken. Zo hep ook nu elk nadeel zijn voordeel. Na de thee was het spelbeeld niet veel anders dan dat van de eerste helft. Grote kansen werden wederom niet gecreëerd waardoor er in de dug-out van VEV’67 gekscherend al gesproken werd van een typische 0-0 wedstrijd.

De blijdschap was dan ook enorm ongeveer halverwege de tweede helft. Op rechts werd Jeffrey aangespeeld die de bal niet helemaal lekker meenam en daardoor vanuit een moeilijke hoek de bal voor moest zien te geven. Dit lukte uitstekend zodat bij de tweede paal Vincent de Koning werd bereikt. De vleugelaanvaller wilde de bal volley nemen en verwoestend uithalen maar raakte de bal dusdanig “slecht” dat juist daardoor het leder met een gelukkige stuit diagonaal bij de eerste paal, achter de verbouwereerde keeper, binnenviel voor de 1-0 voorsprong. VEV’67 wilde uiteraard de voorsprong vasthouden en had niet veel later het geluk aan zijn zijde. Een crossbal werd opgevangen door de rechterspits van PKC die zichzelf vrijspeelde en een open schietkans kreeg. Het schot was niet ongevaarlijk maar met een knappe redding in de linker benedenhoek wist Bert Jan zijn domein schoon te houden en de 1-0 te handhaven. De tijd tikte door in het voordeel van VEV’67 dat een enorme kans kreeg op de 2-0. Vanaf links werd Enrico Wardenier gevonden die met zijn sterke linkerbeen een bijna vrije schietkans kreeg maar nog net voldoende gehinderd werd waardoor hij de bal niet vol raakte. Hierdoor ging de bal over het doel van PKC. De sterk spelende Wessel van der Galien moest licht aangeslagen het veld verlaten en zijn vervanger was Steffan Hollemans.

Ook Enrico werd naar de kant gehaald en voor hem werd Thijs Tjoelker binnen de lijnen gebracht. PKC moest de achterstand ongedaan zien te maken en was wel dreigend bij momenten maar echte kansen ontstonden er nauwelijks. VEV’67 had het geluk aan zijn zijde bij een tweetal momenten waarbij PKC schreeuwde om een vrije bal dan wel strafschop. De prima leidende referee zag er echter niets in en wuifde de protesten weg. Vlak voor tijd werd Rense Dijk ten val gebracht net buiten de zestien meter. Links van de goal op een mooie positie eiste Jan Herman de bal voor zich op om aan te leggen voor de genadeklap in de wedstrijd. De vrije bal was prima aangesneden en leek binnen te slaan achter de tevergeefs duikende doelman voor de 2-0. Het net trilde wel maar dit was gezichtsbedrog want de bal ging rakelings naast en kwam daarna tegen het net aan. Met nog een minuut te gaan leek de winst toch wel binnen. Leek, want in die laatste minuut zou PKC dan toch nog lang zij komen. Balverlies in de voorhoede bij Rense leidde de 1-1 in. De bal werd naar voren gepompt waarbij Robin Elderman, die verder goed speelde, dacht uit te kunnen verdedigen maar de bal ongelukkig raakte. De bal caramboleerde naar een speler van PKC die vanaf links voorgaf. Net voorbij de tweede paal werd de bal in de stuit ineens genomen en met een dropkick hard en hoog binnengeschoten achter de kansloze doelwachter van VEV’67. Gejuich in het kamp van PKC en ontzetting bij de mannen van VEV’67. Na de 1-1 was het gedaan met de dadendrang van beide teams zodat met een 1-1 remise de leidsman het duel naar het land der fabelen floot.

De nabeschouwing:
In de kleedkamer was de teleurstelling groot over de late gelijkmaker. Aan de andere kant was er ook tevredenheid over de teamprestatie en de organisatie die goed stond. Het woord dat vooral over de tafel ging was zuur, zuur om zo in de laatste minuut de 1-0 voorsprong weg te geven. Ook al omdat PKC niet bij machte leek om zichzelf grote kansen te verschaffen en het hierdoor leek het alsof de zege niet meer weggegeven zou worden. Gezien het spel, maar zeker gezien het sterke collectief, geeft dit vertrouwen voor de volgende wedstrijden.

De volgende wedstrijd is volgende week al, wanneer de eerder afgelaste wedstrijd tegen Viboa op het programma staat. De aftrap zaterdag op Oostindie is zoals te doen gebruikelijk om 15.00 uur. Ook nu roep ik iedere supporter weer op om massaal naar het sportpark te komen om VEV’67 hartstochtelijk en luidkeels aan te moedigen.

Foto’s: Jannes Veenstra

 

   
Back to top button