Financiële tegenvaller voor Leek, half miljoen minder van het Rijk

LEEK – Net als de gemeente Groningen kreeg ook de gemeente Leek recentelijk een flinke financiële tegenvaller voor de kiezen.

Door een ander financieel verdeelsysteem krijgt Leek over 2016 vijf ton minder aan uitkering van het Rijk voor de uitvoering van onder meer de bijstandsregeling. Volgens CDA-wethouder Hans Morssink (foto) van financiën is hierop geen peil te trekken: ,,Het lijkt wel een loterij.” Tegenover deze strop staan volgens Morssink enkele meevallers. Dat betekent dat de gemeente per saldo niet 73.500 euro overhoudt in 2016, zoals eerder dit jaar begroot, maar slechts 3000 euro.

Door veel grondbezittingen kampt Leek nog steeds met een hoge schuldenpositie. Toch is Morssink niet ontevreden. ,,De kavelverkoop voor woningen en bedrijven trekt aan. Het gaat hier niet verkeerd.”

B en W stellen voor het OZB-tarief volgend jaar trendmatig te verhogen met 1,57 procent. Omdat de kosten voor de inzameling blijven stijgen, wordt het variabele tarief voor de afvalstoffenheffing in 2016 verhoogd met zes cent per kilo. De rioolheffing gaat omhoog met 3,65 procent.

Tekstbron: DvhN

   
Back to top button