Mogelijk vuurwerkverbod Westerkwartier van de baan

WESTERKWARTIER- De vergadering van de gemeenteraad van 30 oktober was laat afgelopen. Pas rond 23.30 uur sloot de nieuwe burgemeester Ard van der Tuuk als voorzitter de raadsvergadering.

Diverse onderwerpen werden besproken.  De nieuwbouw van het  MFC in Zevenhuizen, een oplossing voor de ontstane problemen m.b.t. winkelopening op zon- en feestdagen en ook het voornemen van 50PLUS gesteund door GroenLinks voor een vuurwerkverbod kwamen aan de orde.

Verrassende wending
Op 22 oktober zocht 50PLUS contact op met de pers. Namens deze partij sprak dhr. Veeze in duidelijke bewoordingen zijn voorkeur uit om z.s.m. een compleet vuurwerkvrije gemeente te worden.

Bij de start van de vergadering werd het duidelijk dat 50PLUS samen met GroenLinks een andere verklaring hadden opgesteld. In deze nieuwe verklaring ( = motie) werd er niet meer gesproken over een totaal vuurwerkverbod, maar werd de burgemeester persoonlijk opgeroepen om strikter te handhaven en om met dorpsverenigingen (41 kernen)  te bekijken waar vuurwerkvrije zones moeten komen.

Als verklaring voor deze verrassende wending vertelde dhr. Veeze dat hij dat had gedaan mede op basis van de bezwaren die VZ Westerkwartier (grootste partij) via InfoLeek had geuit.

Behoud van tradities
Deze aanpassing verleidde de partijen CU, PvdA ,Sterk Westerkwartier en D66 alsnog om overstag te gaan en de motie van 50PLUS en GroenLinks  te omarmen. Het CDA en VZ Westerkwartier bleven bij hun standpunt om ook deze motie niet te steunen.

VZ Westerkwartier zag in deze afgezwakte motie een 1e stap om op langere termijn toch richting een vuurwerkverbod te gaan en was tegen.

Naast het aandacht vragen voor de legale vuurwerkverkopers legde VZ nog eens de nadruk op het plezier wat met name de jongeren in onze gemeente aan het afsteken van legaal vuurwerk beleven. Ook riep VZ de ouderen op om zich te herinneren hoe leuk ze dit vaak zelf vroeger hebben gevonden en stelde dat door de vele aandacht voor vuurwerkvrije zones of een helemaal vuurwerkvrije gemeente de juiste proporties uit het oog zijn verloren. Zo waren er in de afgelopen jaarwisseling in Nederland 396 vuurwerkslachtoffers, maar zijn er bijvoorbeeld 4,4 miljoen sportblessures per jaar.

VZ wees ook op het feit dat veel van de ongelukken veroorzaakt worden door verkeerd gedrag van sommige mensen. Verder betoogde deze lokale partij dat zowel het carbidschieten als het zelf afsteken van consumentenvuurwerk sinds 2014/2015 landelijk erkende tradities zijn. Tradities helpen om het heden te verbinden met het verleden en bevorderen saamhorigheid, daarom is VZ voor het behouden van dit soort tradities.

Het CDA gaf aan dat ze grote twijfels heeft over de haalbaarheid van het handhaven en gaf aan dat niet iedere kern een eigen dorpsvereniging heeft. Zowel het CDA als VZ bepleitten wel een veilig vuurwerkgebruik.

Daadkrachtig en verbindend optreden van burgemeester van der Tuuk
Als verantwoordelijke voor de Openbare Orde en Veiligheid in onze gemeente gaf ook de burgemeester zijn reactie op deze motie.

Allereerst wees hij op de juridisch verkeerde inhoud van de motie. De burgemeester heeft via de wet de bevoegdheid voor de handhaving van de openbare orde en veiligheid in de gemeente.  De raad kan de burgemeester niet oproepen om meer te gaan handhaven dan wat wettelijk is vastgelegd.  Verder bedankt van der Tuuk raadslid Johan de Vries (VZ Westerkwartier) voor het feit dat hij het aantal vuurwerkslachtoffers in het juiste perspectief zette tegenover bijvoorbeeld het veel grotere aantal sportblessures. Wel wees de burgemeester op het feit dat het vaak om jonge slachtoffers gaat, die heel ernstig gewond kunnen raken.

Hierover sprak hij de indrukwekkende woorden : “In de nacht dat wij het glas heffen op het nieuwe jaar, liggen vuurwerkslachtoffers op de operatietafel omdat een ledemaat moet worden afgezet”

Omdat veiligheid begint met bewustwording van de mogelijke gevaren benadrukte van der Tuuk het belang van een goede voorlichting voor onze jongeren. Hij beloofde om in de weken voorafgaand aan de jaarwisseling veel aandacht te besteden aan voorlichting voor kinderen op scholen en aan hun ouders. Ook persoonlijk wil hij zich hiervoor gaan inzetten.

Na de komende jaarwisseling zal de burgemeester een goede evaluatie opstellen en dit met de raad delen. Veiligheid en plezier moeten immers altijd voorop staan.

De indieners van de motie, 50PLUS en GroenLinks, trokken daarop hun motie in. Alle partijen waren blij met de toezeggingen van de burgemeester en hopen dat de mensen verstandig met het vuurwerk zullen omgaan.

   
Back to top button